1 cibuľa, 2 lyžice oleja, 1 konzervované lúpané paradajky (800 g), 1/2 l mäsového vývaru, 100 g rokfortu, soľ, čerstvo mleté čierne korenie, 1/2 lyžičky sambal oelek (druh čili pasty)
Cibuľu nadrobno pokrájame a podusíme. Pridáme paradajky, v hrnci ich vareškou prekrojíme a zalejeme vývarom. Necháme vrieť 5 minút, primiešame kúsky syra, dochutíme soľou, čiernym korením a prípadne sambal oelekom či inou ázijskou koreniacou pastou.
Kapustový eintopf s kačicou
1 veľká cibuľa, asi 750 g červenej kapusty, 4 lyžice rastlinného oleja, soľ, čierne korenie, štipka nového korenia, 1 bobkový list, 250 ml suchého červeného vína, 750 ml hydinového bujónu, 2 kačacie prsíčka (filety asi po 250 g)
Cibuľu ošúpeme a najemno posekáme. Kapustu očistíme, odstránime hlúb a rozštvrtíme. Potom ju najemno nastrúhame, umyjeme a necháme odkvapkať.
Vo veľkom hrnci zohrejeme 2 polievkové lyžice oleja a cibuľu v ňom na miernom ohni podusíme do sklovita. Pridáme kapustu, ochutíme čiernym a novým korením a bobkovým listom. Zalejeme vínom, pridáme bujón a prikryté varíme na miernom ohni 30 minút. Kačacie prsíčka otočíme kožou dole a na prudkom ohni upečieme na zvyšnom oleji dochrumkava. Obrátime ich a prikryté 15 minút pomaly dusíme. Osolíme a posypeme čiernym korením. Mäso pokrájame na menšie kúsky. Kapustu ochutíme a primiešame kačacie mäso. Môžete podávať s knedľou.
Kapustový eintopf sa dá dobre zmraziť, preto je výhodné pripraviť si dvojnásobné množstvo.
Čokoládovo-cmarová torta
Cesto: 200 g polohrubej múky, 2 zarovnané lyžičky prášku do pečiva, 30 g kakaa, 170 g cukru, 1 balíček vanilkového cukru, 4 vajcia, 150 g vychladnutého roztopeného masla alebo margarínu, 125 ml (1/4 l) cmaru
Plnka: 100 g masla, 200 g horkomliečnej polevy, 200 g sladkej smotany, 70 g preosiateho práškového cukru,
Na ozdobenie: florentínky, cukrové perličky
Zmiešame múku, prášok do pečiva, kakao a preosejeme do uzatvárateľnej nádoby (obsah 3 litre), primiešame cukor a vanilkový cukor. Pridáme vajcia, maslo alebo margarín a cmar, nádobu pevne uzavrieme a viackrát silno potrasieme, aby sa všetko dobre premiešalo. Nakoniec cesto ešte raz dôkladne premiešame šľahačom alebo varechou, aby sa spojili aj suroviny, ktoré sa zachytili na okraji.
Cesto nalejeme do tortovej formy s vymasteným dnom a povrch zahladíme. Formu vložíme na mriežku do rúry. Pečieme asi 45 minút v predhriatej rúre pri teplote asi 180 stupňov. Upečenú tortu necháme 5 minút odpočinúť vo forme, potom ju vyberieme a dáme vychladnúť.
Pripravíme si plnku. Nadrobno pokrájame maslo a polevu, spolu so smotanou a práškovým cukrom vložíme do kastróla a na miernom ohni za občasného premiešania necháme roztopiť. Čokoládovú masu necháme vychladnúť. Keď začne hustnúť, vymiešame ju varechou na hladký krém. Tortu dvakrát priečne rozkrojíme. Čokoládový krém rozdelíme na polovicu. Jednu polovicu rozdelíme na dva pláty korpusu a tortu spojíme. Zvyšným krémom potrieme boky a vrch torty. Potom ju na 2 hodiny odložíme na chladné miesto a podľa chuti ozdobíme florentínkami a cukrovými perličkami.