Recepty na víkend

Rajčiaková polievka s rokfortom

1 cibuľa, 2 lyžice oleja, 1 konzervované lúpané paradajky (800 g), 1/2 l mäsového vývaru, 100 g rokfortu, soľ, čerstvo mleté čierne korenie, 1/2 lyžičky sambal oelek (druh čili pasty)

Cibuľu nadrobno pokrájame a podusíme. Pridáme paradajky, v hrnci ich vareškou prekrojíme a zalejeme vývarom. Necháme vrieť 5 minút, primiešame kúsky syra, dochutíme soľou, čiernym korením a prípadne sambal oelekom či inou ázijskou koreniacou pastou.

Kapustový eintopf s kačicou

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

1 veľká cibuľa, asi 750 g červenej kapusty, 4 lyžice rastlinného oleja, soľ, čierne korenie, štipka nového korenia, 1 bobkový list, 250 ml suchého červeného vína, 750 ml hydinového bujónu, 2 kačacie prsíčka (filety asi po 250 g)

SkryťVypnúť reklamu

Cibuľu ošúpeme a najemno posekáme. Kapustu očistíme, odstránime hlúb a rozštvrtíme. Potom ju najemno nastrúhame, umyjeme a necháme odkvapkať.

Vo veľkom hrnci zohrejeme 2 polievkové lyžice oleja a cibuľu v ňom na miernom ohni podusíme do sklovita. Pridáme kapustu, ochutíme čiernym a novým korením a bobkovým listom. Zalejeme vínom, pridáme bujón a prikryté varíme na miernom ohni 30 minút. Kačacie prsíčka otočíme kožou dole a na prudkom ohni upečieme na zvyšnom oleji dochrumkava. Obrátime ich a prikryté 15 minút pomaly dusíme. Osolíme a posypeme čiernym korením. Mäso pokrájame na menšie kúsky. Kapustu ochutíme a primiešame kačacie mäso. Môžete podávať s knedľou.

Kapustový eintopf sa dá dobre zmraziť, preto je výhodné pripraviť si dvojnásobné množstvo.

SkryťVypnúť reklamu

Čokoládovo-cmarová torta

Cesto: 200 g polohrubej múky, 2 zarovnané lyžičky prášku do pečiva, 30 g kakaa, 170 g cukru, 1 balíček vanilkového cukru, 4 vajcia, 150 g vychladnutého roztopeného masla alebo margarínu, 125 ml (1/4 l) cmaru

Plnka: 100 g masla, 200 g horkomliečnej polevy, 200 g sladkej smotany, 70 g preosiateho práškového cukru,

Na ozdobenie: florentínky, cukrové perličky

Zmiešame múku, prášok do pečiva, kakao a preosejeme do uzatvárateľnej nádoby (obsah 3 litre), primiešame cukor a vanilkový cukor. Pridáme vajcia, maslo alebo margarín a cmar, nádobu pevne uzavrieme a viackrát silno potrasieme, aby sa všetko dobre premiešalo. Nakoniec cesto ešte raz dôkladne premiešame šľahačom alebo varechou, aby sa spojili aj suroviny, ktoré sa zachytili na okraji.

SkryťVypnúť reklamu

Cesto nalejeme do tortovej formy s vymasteným dnom a povrch zahladíme. Formu vložíme na mriežku do rúry. Pečieme asi 45 minút v predhriatej rúre pri teplote asi 180 stupňov. Upečenú tortu necháme 5 minút odpočinúť vo forme, potom ju vyberieme a dáme vychladnúť.

Pripravíme si plnku. Nadrobno pokrájame maslo a polevu, spolu so smotanou a práškovým cukrom vložíme do kastróla a na miernom ohni za občasného premiešania necháme roztopiť. Čokoládovú masu necháme vychladnúť. Keď začne hustnúť, vymiešame ju varechou na hladký krém. Tortu dvakrát priečne rozkrojíme. Čokoládový krém rozdelíme na polovicu. Jednu polovicu rozdelíme na dva pláty korpusu a tortu spojíme. Zvyšným krémom potrieme boky a vrch torty. Potom ju na 2 hodiny odložíme na chladné miesto a podľa chuti ozdobíme florentínkami a cukrovými perličkami.

SkryťVypnúť reklamu

Najčítanejšie na SME

Komerčné články

  1. Leto, ktoré musíš zažiť! - BACHLEDKA Ski & Sun
  2. CTP Slovakia sa blíži k miliónu m² prenajímateľnej plochy
  3. Ako mať skvelých ľudí, keď sa mnohí pozerajú za hranice?
  4. Expertka na profesijný rozvoj: Ľudia nechcú počuť, že bude dobre
  5. Zažite začiatkom mája divadelnú revoltu v Bratislave!
  6. Myslíte si, že plavby nie sú pre vás? Zrejme zmeníte názor
  7. Jeho technológie bežia, keď zlyhá všetko ostatné
  8. Wolt Stars 2025: Najviac cien získali prevádzky v Bratislave
  1. Leto, ktoré musíš zažiť! - BACHLEDKA Ski & Sun
  2. Slovensko oslávi víťazstvo nad fašizmom na letisku v Piešťanoch
  3. CTP Slovakia sa blíži k miliónu m² prenajímateľnej plochy
  4. Zlaté vajcia nemusia byť od Fabergé
  5. V Košiciach otvorili veľkoformátovú lekáreň Super Dr. Max
  6. Ako mať skvelých ľudí, keď sa mnohí pozerajú za hranice?
  7. Ako ročné obdobia menia pachy domácich miláčikov?
  8. Probiotiká nie sú len na trávenie
  1. Myslíte si, že plavby nie sú pre vás? Zrejme zmeníte názor 6 667
  2. Expertka na profesijný rozvoj: Ľudia nechcú počuť, že bude dobre 6 443
  3. Unikátny pôrod tenistky Jany Čepelovej v Kardiocentre AGEL 4 733
  4. V Košiciach otvorili veľkoformátovú lekáreň Super Dr. Max 4 367
  5. CTP Slovakia sa blíži k miliónu m² prenajímateľnej plochy 3 437
  6. Jeho technológie bežia, keď zlyhá všetko ostatné 2 644
  7. Ako mať skvelých ľudí, keď sa mnohí pozerajú za hranice? 1 951
  8. The Last of Us je späť. Oplatilo sa čakať dva roky? 1 227
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťZatvoriť reklamu