
Čierny obchod s alkoholom zaručuje vyšše stopercentný čistý zisk.
Záverečná, zatvárame.
V U.S Steel sa končí dopoludňajšia zmena. Je piatok, krátko pred druhou. Stojíme pred vstupnou bránou číslo 3. Čoskoro začnú odchádzať zamestnanci. Časť z nich zamieri do podchodu, vedľa ktorého stojí novinový stánok. Podchod miestni nazývajú vskutku výstižne – Tunel bar. Za pár drobných tu vraj dostať všetko tekuté. Na registračné pokladne či posedenie pri poháriku zabudnite, ale ceny, tie stoja za to.
O druhej sa cez bránu začnú valiť zamestnanci. Drvivá väčšina podchod s prehľadom ignoruje. Niekoľko desiatok chlapov však postupne v menších hlúčikoch odhodlane vstupuje do podchodu. Situácia pripomína atmosféru z čias americkej prohibície. Skupinky s plastovými pohárikmi v rukách postávajú a debatujú. Rozlievajú dvaja páni. Ideme k jednému, ktorý sa práve obzerá, či má každý naliate. „Slivovicu máte?“ pýtam sa. Som jediná žena v podchode, ale on sa tvári, že je to normálne. „Samozrejme,“ hovorí. „Tak mi dajte poldeci,“ objednám si. V sekunde má v ruke už aj plastový pohár. „Koľko to bude?“ „Pätnásť korún.“ Vytiahnem drobné a zaplatím.
Postavíme sa do kúta, a kým ja popíjam, kolega sa snaží urobiť pár záberov bez blesku.
Čierny kšeft s alkoholom prekvitá priamo pred bránou spoločnosti U. S. Steel Košice. A oplatí sa. Litrovku ostrého si podnikaví krčmári z Tunel baru kúpia niekde vo veľkosklade za 120 korún. Poldeci stojí pätnásť, to sú tri stovky tržba z jednej fľaše. Desiatku pivo kúpite za osemnásť. Žiadne ďalšie náklady – dane, odvody, prenájom. A to vraj krčmári čakajú na ľudí poctivo po každej zmene – ráno o šiestej, o druhej popoludní aj o desiatej večer. Koľko zarobí jeden krčmár za deň? Keby rozčapoval za deň len desať fliaš ostrého, je to 1500 korún. Mesiac má v priemere 30 dní, to je 45-tisíc čistých nezdanených korún.
Kšeftu sa tešia takmer všetci. Menej radosti majú asi okolití krčmári, ktorým „fast drink“ určite uberá z klientely. Keby oni naliali bez pokladničného bločku, už po nich pôjdu kompetentné orgány. Keby predávali v podobných podmienkach, pôjde po nich hygiena. Ak by nemali koncesiu, pôjdu po nich živnostníci.
Polícia: O prípade vieme, prešetrujeme ho
KOŠICE – Lokalita U. S. Steel Košice spadá do pôsobnosti Okresného oddelenia polície Košice-Šaca. „Hoci oficiálny podnet sme zatiaľ nedostali, o prípade sme informovaní a prešetrujeme ho,“ povedala policajná hovorkyňa Jarmila Petrová. Takto sa podniká pri železiarňach vraj už roky, v poslednom čase však kšefty utíchli. Znovu sa objavili asi pred dvoma týždňami. Kšeftári v podchodoch majú väčšinou svoje spojky hore na parkovisku a akonáhle sa v diaľke objaví policajné auto, už dávajú signál. Polícia v Šaci má k dispozícii len označené policajné autá, razia uniformovaných policajtov nič nerieši.
Podľa polície by sa o prípad kšeftovania v podchodoch mali zaujímať aj iné inštitúcie, ktoré sú vo veci oprávnené konať – napríklad Slovenská obchodná inšpekcia, Štátny zdravotný ústav či živnostenský úrad. (kla)
U. S. Steel: Nie je nám to ľahostajné
Ján Bača, poverený hovorca spoločnosti U. S. Steel Košice, s. r. o.: „ U. S. Steel Košice robí všetko preto, aby zabránila zneužívaniu alkoholu, a znížený počet pozitívnych testov v porovnaní s minulým rokom to dokazuje. Priestranstvo pred bránami podniku je verejne prístupné a vďaka prítomnosti pracovníka SBS na parkovisku sú tí, ktorí sa zaoberajú ilegálnym predajom alkoholu, nútení robiť to v podchode pre peších, kde sú ukrytí. Zamestnanci riskujú odvolanie alebo stratu zamestnania, ak prídu do práce po konzumácii alkoholu. To isté platí, ak sa pokúsia doniesť ho so sebou. Predajcovia alkoholu veľmi pozorne monitorujú pohyb uniformovaných členov SBS, a preto je potom ťažké prichytiť ich pri čine.“ (kla)