
Rez korunky červenej ríbezle v tvare stromčeka v šiestom roku po výsadbe.
FOTO – SILVESTER ŠTRIC
i bobúľ, kvalita a vyfarbenie ovocia, ľahšie obrábanie pôdy pod stromčekmi, možnosť využitia podkultúr, ako sú napríklad jahody a niektoré druhy zelenín.Ríbezľa najlepšie rodí na plne osvetlených konárikoch, ktoré vzhľadom na ich postavenie k slnku majú najbohatšiu násadu strapcov i bobúľ. Čierna ríbezľa prináša najlepšiu úrodu na jednoročných výhonkoch, červená a biela na dvojročných až trojročných konárikoch. Zahustené a prestarnuté korunky dávajú menšiu úrodu, bobule dozrievajú postupne, sú horšej kvality a zber je sťažený.
Zakúpené a vysadené stromčeky ríbezlí zrežeme na dva púčiky (pri každom výhone). V druhom roku si vyberieme päť až šesť dobre rozložených hrubších výhonkov a skrátime ich o tretinu až o polovicu. Podobne postupujeme aj v ďalších rokoch, pričom dbáme o obnovu mladých výhonkov – pri čiernych ríbezliach v každom treťom roku, pri červených a bielych v každom štvrtom až piatom roku (pripomíname, že ide o stromčekové tvary). Staráme sa o to, aby korunka stromčeka nebola hustá. Rez výchovný, udržiavací a zmladzovací tu nerozlišujeme. Otázkou zostáva, či skracovať výhonky čiernych ríbezlí. Skracovaním však podstatne znižujeme úrodu. Keď zmladzujeme konáriky, je dobré ihneď po reze zatrieť rany latexom alebo voskom.
Rez stromčekových tvarov ríbezlí odporúčame okrem predjarného obdobia (február) aj ihneď po zbere úrody v júli až auguste. (ih)