Vodná hydina sa hlási na svet

Umelé liahnutie vodnej hydiny je dnes už bežnou, rutinnou záležitosťou, pričom straty sú na hranici únosnosti. Najlepšie výsledky inkubácie sa dosahujú vtedy, keď sú vajcia uložené vodorovne na lieskach, ktoré sa vkladajú do vyhriatej predliahne ...


Liahnutie vodnej hydiny má svoje špcifiká.


Umelé liahnutie vodnej hydiny je dnes už bežnou, rutinnou záležitosťou, pričom straty sú na hranici únosnosti. Najlepšie výsledky inkubácie sa dosahujú vtedy, keď sú vajcia uložené vodorovne na lieskach, ktoré sa vkladajú do vyhriatej predliahne približne na 20 až 25 oC.

Prvý deň treba teplotu v liahni nastaviť na hodnotu 37 oC. Neskôr, keď sa zárodky začínajú vyvíjať, samovoľne sa zvyšuje na 37,4 oC alebo na 37,5 oC. Od 15. dňa dosahuje hodnoty 37,8 oC až 38,0 oC.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

SkryťVypnúť reklamu

S teplotou úzko súvisí vlhkosť, ktorá má byť v prvých desiatich dňoch na úrovni od 60 do 65 percent. Do 18. dňa sa má zvýšiť na 65 až 70 percent a v doliahni ju treba udržovať podľa typu stroja na 75 až 85 percent, aby kľuvanie a liahnutie bolo úspešné. V posledných dňoch inkubácie udržiavanie požadovanej teploty i vlhkosti vyžaduje od chovateľa veľa trpezlivosti a vynaliezavosti, najmä v liahňach staršieho typu alebo zostrojených doma.

Keď nie je nastavená automatika, prvé dni vajcia kačíc obraciame štyri razy za deň, vždy po šiestich hodinách. Od 5. dňa ich otáčame už šesťkrát. Husacie vajcia obraciame prvých 5 až 6 dní šesťkrát denne, neskôr každé dve hodiny, až kým neprebieha fáza doliahnutia. Ak zanedbávame tento úkon, bude sa liahnuť zvýšené percento hydiny s anatomickými deformitami.

SkryťVypnúť reklamu

Keď v doliahni vystupuje teplota nad odporučenú hodnotu, musíme otvoriť dvere, prípadne veko na stolovej liahni. Dĺžka vetrania závisí od typu liahne a od mikroklímy v priestore, kde je umiestnená.

K bežným prácam liahniara patrí aj presvetľovanie vajec. Kačacie vajcia spravidla presvetľujeme na 7. až 10. deň, keď v nich možno spozorovať vyvíjajúci sa zárodok s krvným riečiskom. Čisté neoplodnené vajcia treba z inkubácie ihneď vyradiť. Keď chovateľ o niektorých pochybuje, môže ich ešte raz presvietiť o niekoľko dní. Vajcia vodnej hydiny treba zásadne presvetľovať, pretože inkubácia prebieha dlhšie ako pri slepačích a navyše obsahujú zvýšené percento tuku, ktorý podlieha intenzívnemu rozkladu.

Vo vajciach s odumretým zárodkom nastáva pôsobením tepla hnilobný rozklad a tvorba plesní. Cez póry škrupiny unikajú plyny, ktoré zamorujú okolie a negatívne vplývajú na vývoj živých zárodkov, pretože im chýba dostatok kvalitného vzduchu. Ich škrupina môže pod tlakom plynov prasknúť, obsah pokazených vajec priam exploduje do okolia. Tým znečistia nielen liaheň, ale aj povrch ostatných vajec, na ktorých potom plesne parazitujú. Navyše sa počas celého obdobia inkubácie udržuje v liahni nepríjemný zápach.

SkryťVypnúť reklamu

Ing. PETER ORSZÁG

FOTO – ARCHÍV AUTORA

SkryťVypnúť reklamu

Najčítanejšie na SME

Komerčné články

  1. Štát nie je záchrana. O dôchodok sa musíte postarať sami, hovorí manažérka z poisťovne
  2. Sedemnásť hotelov pre rodiny s deťmi, kde si oddych užijú všetci
  3. Nový symbol Bratislavy je hotový. Pozreli sme sa, ako vyzerá
  4. Pozrite sa na prvú zastávku vytvorenú 3D tlačou
  5. Fakulta managementu UK - možnosť štúdia vo svetových jazykoch
  6. Kde najradšej nakupujeme potraviny? Toto je srdcovka Slovákov
  7. Ako premeniť 50 € mesačne na desiatky tisíc – VELTY portfóliá
  8. Egypt na maximum: Porovnali sme 4 obľúbené letoviská
  1. Sedemnásť hotelov pre rodiny s deťmi, kde si oddych užijú všetci
  2. Študenti sa učili od najlepších šéfkuchárov na Slovensku
  3. Fakulta managementu UK - možnosť štúdia vo svetových jazykoch
  4. Pozrite sa na prvú zastávku vytvorenú 3D tlačou
  5. Nový symbol Bratislavy je hotový. Pozreli sme sa, ako vyzerá
  6. Riaditeľ Budvaru: Ľudia poznajú rozdiel. Poctivý ležiak chce čas
  7. Kde najradšej nakupujeme potraviny? Toto je srdcovka Slovákov
  8. Najlepšia odmena za vysvedčenie? Kniha
  1. Nový symbol Bratislavy je hotový. Pozreli sme sa, ako vyzerá 17 194
  2. Egypt na maximum: Porovnali sme 4 obľúbené letoviská 9 978
  3. Zaslúžený oddych. Luxus hotelov pre dospelých začína pokojom 9 719
  4. Nenápadná, ale výnimočná: Slovenská tyčinka s rodinným príbehom 7 689
  5. Až 37 % vodičov škodí motoru. Riešenie je prekvapivo ľahké 7 646
  6. Čo by ste robili, keby ste zo dňa na deň prišli o prácu? 7 267
  7. Kde najradšej nakupujeme potraviny? Toto je srdcovka Slovákov 7 236
  8. Pozrite sa na prvú zastávku vytvorenú 3D tlačou 4 433
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťZatvoriť reklamu