lne energeticky úsporné, šetria významne i rodinný rozpočet.
* Rýchle a bezpečné varenie
Bez kvalitného technického vybavenia by sme si dnešnú kuchyňu už asi len ťažko vedeli predstaviť. Najzákladnejším prvkom zariadenia okrem nábytku, bola v minulosti pec, pôvodne na pevné palivo, neskôr pribudol plynový alebo elektrický sporák s rúrou na pečenie. Najnovšie trendy v zariaďovaní kuchynských priestorov preferujú zabudovateľné sporáky s príslušnou varnou doskou na elektrické alebo plynové pripojenie. Sklokeramické varné dosky majú perfektne hladký povrch, ktorý sa jednoducho čistí. Senzorové sklokeramické varné dosky sú ovládané dotykom senzorových políčok a digitálne ukazovatele informujú o nastavení. Varná zóna sa z bezpečnostných dôvodov po uplynutí nastaveného času vypne. Rúry na pečenie sa dajú zabudovať samostatne a nemusia byť súčasťou varnej časti. Kvôli pohodlnej obsluhe nemusia byť dokonca ani v spodnej línii kuchynskej linky a umiestňujeme ich do výšky pracovnej plochy.
Neodmysliteľným pomocníkom v kuchyni je mikrovlnná rúra, i keď sa stále diskutuje o tom, či je jedlo pripravené v mikrovlnnej rúre dos-tatočne zdravé. V každom prípade však slúži na rýchle rozmrazenie mäsa, ovocia, zeleniny a prípravu polotovarov. Vďaka rozmerom, obdĺžnikových alebo rohovým prevedeniam a mnohotvárnemu dizajnu je bezproblémové zakomponovanie mikrovlnnej rúry do kuchynskej zostavy v akomkoľvek štýle.
* Chladničky a mrazničky
Medzi zabudované elektrospotrebiče v kuchynskej linke patrí aj chladnička. Dvierka takejto chladničky sa ničím nelíšia od ostatných skriniek a preto dokonale splynie s ostatným zariadením. Vrchná doska je snímateľná a tak sa dá umiestniť aj pod existujúcu pracovnú dosku s výškou 82 - 87 cm. Pre malú kuchyňu je výhodným riešením chladnička kombinovaná s mrazničkou. Podľa individuálnych požiadaviek sú na výber vstavané i voľne stojace chladničky, mrazničky či kombinované chladničky s mrazničkou v spodnej alebo hornej časti. Niektoré kuchynské programy majú na výber samostatne stojace chladničky v rovnakom farebnom prevedení ako kuchynská linka, prípadne aj v retro-štýle. V modernej techno-kuchyni je aj chladnička stvárnená v kovovom prevedení. V ponuke sú i tzv. americké chladničky s vertikálnym rozdelením na chladničku a mrazničku s výrobníkom ľadu v časti dvierok. Pri inštalácii takejto chladničky nesmieme zabudnúť na prívod vody.
* Umývačky riadu
Najväčšou výhodou umývačky riadu je skutočnosť, že sa nemusíme venovať stereotypnej niekoľkokrát denne sa opakujúcej práci. Kvalitná umývačka riadu šetrí nielen čas a pokožku rúk, ale aj spotrebu vody v domácnosti. Vplyvom prudkého tlaku vody je riad zbavený všetkých zvyškov jedál a sterilizovaný vysokou teplotou. Dôležitou súčasťou umývačky riadu je tzv. dekalcifikátor, ktorý znižuje množstvo minerálnych látok vo vode a zabraňuje tak vzniku škvŕn a vodného kameňa na vysušenom riade. Bezchybný výsledok umývacieho procesu zabezpečujú aj umývacie prášky alebo tabletky a oplachovacie prostriedky. Na odstránenie usadených nečistôt v hadiciach a sitkách je vhodné aspoň raz mesačne použiť dezinfekčné prostriedky. Ekonomicky výhodné sú umývačky, ktoré pracujú v polovičnom režime, keď nedokážeme zabezpečiť úplné naplnenie riadom.
Pri kúpe spotrebičov by sme si mali okrem estetickej stránky všímať najmä ich energetickú spotrebu. Označenie a zaradenie do tried A až G znamená, že triedy A a B sa vyznačujú najnižšou spotrebou energie a triedy E a G najvyššou. Triedy C, D tvoria priemer. Vývoj elektronického riadenia spotrebičov podstatne zefektívňuje ich prevádzku a minimalizuje spotrebu elektrickej energie. Preto z hľadiska dlhodobejšieho užívania vyššia počiatočná investícia do kúpy kvalitnej kuchynskej techniky sa premietne v nižších nákladoch za spotrebu energie. *