o dreva (napríklad na zrenie slávneho toskánskeho Chianti sa zvyknú používať sudy zo slovinského duba), v krajinách „nového sveta“ môžu viac experimentovať a hľadať najvhodnejší druh duba pre tú-ktorú odrodu a pre príslušné pôdne a klimatické podmienky.
Srnčí chrbát
Srnčí chrbát prešpikujeme anglickou slaninou, osolíme, okoreníme mletým čiernym korením a opečieme na oleji. Pridáme nakrájanú cibuľu, mrkvu, zeler, petržlen a krátko opečieme. Potom všetko vložíme do rúry predhriatej na 200 stupňov, podlejeme červeným vínom a pečieme dvadsať minút. Vyberieme a postavíme na teplé miesto. Vypečenú šťavu z mäsa ešte trochu rozriedime s vínom, pridáme roztlčené borievky, citrónovú šťavu a kyslú smotanu. Krátko varíme, podľa chuti ešte osolíme a okoreníme. Mäso vykostíme, nakrájame na plátky a polejeme omáčkou.
Takéto jedlo si zaslúži aj dobré víno. Napríklad čílsky Cabernet Sauvignon Reserva, Vińa Tarapacá, z oblasti Maipo valley, ročník 1997. Víno je suché, má vyšší obsah alkoholu, 13 percent, sýtočervenú farbu, vôňu údených sliviek a ringlot. Na jeho chuti sa podpísalo zrenie v sudoch z amerického a francúzskeho duba, nájdete v ňom príjemnú horkosť nezrelých orechov i výrazné triesloviny. (dav)