Uchvátený talianskou kuchyňou

Definitívna chuť variť sa však v Oldovi Hlaváčkovi prebudila až po svadbe a v časoch, keď začal s rodinou dovolenkovať v Taliansku.

,,Talianska kuchyňa ma doslova uchvátila. Je chuťovo vynikajúca, jednoduchá a ľahká. Zelenina, cestoviny, prírodne upravované mäso, ryby. Pochopiteľne, vtedy pred vyše štyridsiatimi rokmi špeciálne kuchárske knihy s talianskymi jedlami neexistovali. Preto som začal sám špekulovať, ako sa čo varí. To mi zostalo až doteraz. Dnes sa už aspoň dajú mnohé talianske suroviny kúpiť aj u nás, ale kedysi sme si odtiaľ vozili skoro všetko. Olivový olej, rôzne druhy cestovín, koreniny, kuchynské prístroje. No a keď sme sa potom zoznámili s Talianmi, ktorí chodili pravidelne na Slovensko, mali sme takýto prísun zabezpečený takmer plynulo.“

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

SkryťVypnúť reklamu

U Hlaváčkov preto nie je výnimočné, že keď pozvú niekoho na obed alebo večeru, ponúknu im typicky talianske menu.

,,Začíname napríklad nakrájaným žltým melónom so šunkou. Samozrejme, lepšie je použiť prosciuto, ktoré už dostať aj u nás. Ale pozor, vždy od predavača žiadajte, aby ho nakrájal na plátky priamo pred vami a každý osobitne zabalil. Inak rýchlo pustí šťavu a jeho pravá chuť sa stratí.“

Oldo Hlaváček si vie prosciuto pripraviť aj sám.

,,Zadné stehno sa napácuje, zabalí do hliny a na niekoľko týždňov uloží na chladnom mieste. Nijaké varenie, údenie. Len hlina a vysušiť.“

Ďalším chodom sú špagety s paradajkovou omáčkou a s parmezánom a za nimi ľahké mäso, najčastejšie kurčatá. Ako príloha však nesmú byť zemiaky ani ryža.

„Kvôli šťave možno jesť mäso prípadne s bielym pečivom, ale vždy radšej iba s klasickým in salato. Pripraví sa jednoducho. Pokrájate nadrobno cibuľku, mierne posolíte, pokvapkáte olivovým olejom a necháte asi pol hodinu stáť. Potom pridáte nakrájané papriky, paradajky a uhorky, všetko zamiešate, zalejete vínnym octom a po chvíli podávate.“

SkryťVypnúť reklamu

Na záver hostiny sa podáva šťavnaté ovocie a zmrzlina. Ovocie sa môže nakrájať aj do vína, ktoré by pri talianskom hodovaní nemalo chýbať.

Zdá sa vám toho naraz veľa? Oldo Hlaváček hovorí, že to treba skúsiť. Všetko sú to totiž ľahké jedlá, ktoré si vyžadujú od konzumentov iba jedno. Dostatok času na posedenie a potom aj trochu odpočinku.

,,Veď Taliani práve preto držia siestu a začínajú naplno fungovať až po tretej poobede.“

SkryťVypnúť reklamu

Najčítanejšie na SME

Komerčné články

  1. CTP Slovakia sa blíži k miliónu m² prenajímateľnej plochy
  2. Ako mať skvelých ľudí, keď sa mnohí pozerajú za hranice?
  3. Expertka na profesijný rozvoj: Ľudia nechcú počuť, že bude dobre
  4. Zažite začiatkom mája divadelnú revoltu v Bratislave!
  5. Myslíte si, že plavby nie sú pre vás? Zrejme zmeníte názor
  6. Jeho technológie bežia, keď zlyhá všetko ostatné
  7. Wolt Stars 2025: Najviac cien získali prevádzky v Bratislave
  8. The Last of Us je späť. Oplatilo sa čakať dva roky?
  1. Leto, ktoré musíš zažiť! - BACHLEDKA Ski & Sun
  2. Slovensko oslávi víťazstvo nad fašizmom na letisku v Piešťanoch
  3. CTP Slovakia sa blíži k miliónu m² prenajímateľnej plochy
  4. Zlaté vajcia nemusia byť od Fabergé
  5. V Košiciach otvorili veľkoformátovú lekáreň Super Dr. Max
  6. Ako mať skvelých ľudí, keď sa mnohí pozerajú za hranice?
  7. Ako ročné obdobia menia pachy domácich miláčikov?
  8. Probiotiká nie sú len na trávenie
  1. Myslíte si, že plavby nie sú pre vás? Zrejme zmeníte názor 6 727
  2. Expertka na profesijný rozvoj: Ľudia nechcú počuť, že bude dobre 6 533
  3. Unikátny pôrod tenistky Jany Čepelovej v Kardiocentre AGEL 4 734
  4. V Košiciach otvorili veľkoformátovú lekáreň Super Dr. Max 4 538
  5. CTP Slovakia sa blíži k miliónu m² prenajímateľnej plochy 3 527
  6. Jeho technológie bežia, keď zlyhá všetko ostatné 2 459
  7. Ako mať skvelých ľudí, keď sa mnohí pozerajú za hranice? 2 044
  8. Zažite začiatkom mája divadelnú revoltu v Bratislave! 1 203
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťZatvoriť reklamu