„Týždeň strávený osamote ma nevyvádza z miery, minulý rok som napríklad v pohode pred európskym šampionátom zvládol mesačný pobyt v Amerike,“ povedal päťdesiatkár Peter Korčok. „Napokon, úvodný týždeň do nejakých extrémov nepôjdem, dôležité bude zodpovedne sa na mexické pomery aklimatizovať.“ Aj vlani využívali chodci celý mesiac mexickú Toluku a ubytovanie vďaka bývalej slovenskej chodkyni Jane Genovovej. Peter Korčok si mesačný pobyt posunul z dôvodu Dudinskej päťdesiatky s termínom 29. marca, na ktorej sa pokúsi splniť limmit IAAF i SAZ 3:57:00.
„Myslím si, že pri plnom zdraví by s ním nemal byť problém. Pre mňa je v tejto sezóne prvoradé uspieť na majstrovstvách sveta, preto by som mal mať sily na oveľa hodnotnejšie časy. Pred Parížom vylučujem absolvovať viacej ako dve päťdesiatky, ideálna by bola jedna, navyše chcem štartovať v máji aj na Európskom pohári na dvadsiatke, aby som sa viac dostal do rýchlosti.“
Juraj Benčík plánuje s Matejom Tóthom a Milošom Bátovským počas mexického sústredenia aj štart v prvom kole Grand Prix IAAF v Tijuane na severe Mexika. „Obaja by mali štartovať na dvadsiatke,“ povedal tréner Juraj Benčík. „Miesto sústredenia Toluku s nadmorskou výškou 2600 m už máme odskúšanú, vlani aj so zažívacími ťažkosťami. Na vycestovanie nám výrazne pomohli združené financie zo zväzu, nášho strediska a sponzora United Trade Only, s. r. o.“
Benčíkova skupina absolvovala v zdravotnom zariadení ministerstva obrany na Lešti v stredu funkčné testy, najmä so zameraním zistiť anaeróbne a aeróbne prahy. J. Benčík: „Ukázalo sa, že sme na tom lepšie ako vlani, takže si v Mexiku môžeme dovoliť zasa pri zvyšovaní záťaže oveľa viac. Začneme s porciou zhruba 110 km za týždeň a postupne ju zvýšime na 180 km. V porovnaní so svetovou špičkou zaostávame ešte v objemoch i intenzite, pretože dramatickým skokom na takúto záťaž nemôžeme naštartovať. V metodike však veľké rozdiely nie sú.“
Prvýkrát budú chodci trénovať aj s vyhodnocovacími testermi, k dispozícii budú mať notebook, už dlhší čas pracujú s laktátometrom. „Navyše máme aj výborné skúsenosti so stravou a jej doplnkami,“ povedal J. Benčík. „Na Coca-Coly sa zabudlo, úplne sme prešli na čerstvo vylisované ovocie a prírodné šťavy.“
(tasr)