1. Čím viac kakaa je v čokoláde, tým je chutnejšia.
áno nie
2. Horká čokoláda je oveľa menej kalorická než mliečna.
áno nie
3. V niektorých kultúrach býva čokoláda súčasťou slaných jedál.
áno nie
4. V čokoláde je veľmi veľa cholesterolu.
áno nie
5. Po tom, čo človek zje veľa čokolády, má problémy zaspať.
áno nie
6. Čokoláda veľmi pozitívne vplýva na náladu.
áno nie
7. Zamestnané ženy jedia viac čokolády.
áno nie
8. Čokoláda obsahuje veľa magnézia.
Správne odpovede:
1. nie - Ak je v čokoláde príliš málo kakaa, jej chuť nie je veľmi výrazná, je sladšia. Ani vysoký obsah kakaa však nezaručuje jemnú chuť. Tá závisí od konkrétneho druhu kakaa, spôsobu výroby a dodatkov.
2. nie - Rozdiel je veľmi malý (530 kcal ku 570 kcal na 100 g). Naozaj teda nemá zmysel, aby ste jedli horkú čokoládu, ak máte radi mliečnu.
3. áno - Nájdeme ju v špecialitách zo Strednej a Južnej Ameriky, v Mexiku je dokonca súčasťou jedál z divočiny.
4. nie - Je to predsudok. Čokoláda vôbec neobsahuje "zlý cholesterol", je v mlieku, ktoré sa do čokolády dodáva. Ba čo viac, čokoláda obsahuje fitosterol, ktorý zabraňuje prijímanie cholesterolu z iných potravín. Tuky v čokoláde zvyšujú hladinu "dobrého cholesterolu", pretože pozostáva zo 72. percent z nenasýtených mastných kyselín.
5. áno aj nie - Pretože vytvára pocit pohody, človek môže po nej zaspať ľahšie. Keďže však obsahuje veľa kofeínu, môže mu i nedať spať.
6. áno - Obsahuje feniletilamín, ktorý v organizme pôsobí ako "ľahká droga šťastia".
7. nie - Zo žien najčastejšie jedávajú čokoládu ženy v domácnosti, ale vo všeobecnosti ju majú radšej muži než ženy...
8. áno - V 100 g čokolády je 300 mg magnézia a denná potreba človeka je 450 mg.
Autor: Text: Júlia Stolzová