
Väčšinu surovín na silvestrovský stôl si vypestovali v Provitale sami.
FOTO SME - JÁN KROŠLÁK
lici, ktorí sa rozhodli s minulosťou skoncovať.
Šéf Provitalu Marián Daubner, ktorý abstinuje dvadsať rokov, je presvedčený, že vynikajúcu náladu si vytvoria práve vďaka tomu, že oslavy nebude sprevádzať ani kvapka alkoholu. „Spolu nás bude na silvestrovskej oslave asi dvadsaťpäť. Pripravíme dlhý, slávnostne vyzdobený stôl. Postupne pojeme kapustnicu, šalát, ktorého robíme za vaničku, 50 morčacích rezňov, sedem kíl šunkovej rolky. Zapíjať to budeme minerálkou, čajom či malinovkami,“ hovorí Daubner.
Väčšinu surovín na silvestrovský stôl si vypestovali v Provitale sami. Keďže terapia prácou sa v Provitale považuje za kľúčovú, majú tu rozľahlý hospodársky dvor a záhradu. Mladí ľudia, ktorí si donedávna pichali heroín uprostred veľkomestských sídlisk, sa dnes starajú o sliepky a kačice, pestujú zemiaky a zeleninu. Aj silvestrovské menu si pripravia sami. Po večeri sa vyberú na prechádzku po dedine.
Miestni si už na nich zvykli, nikomu nenapadne ponúknuť provitalcov alkoholom. Daubner hovorí, že by aj tak neuspeli, lebo prísny režim domu bez drog nepovolí ani na Silvestra.
KVETA FAJČÍKOVÁ