Štatistiky ukazujú, že obyvatelia strednej a stredozápadnej Európy konzumujú denne 147 gramov tukov namiesto všeobecne odporúčaných 60 až 80 gramov. Najnižšiu úmrtnosť v dôsledku kardiovaskulárnych chorôb na svete zaznamenávajú štatistiky v Japonsku a na Kréte.
V prípade Japoncov konzumujúcich často ryby si vedci blahodarné pôsobenie nenasýtených mastných kyselín na srdce overili veľakrát. Prekvapením pre nich však bola strava Kréťanov. Tajomstvo, prečo obyvatelia Kréty trpia menej chorobami srdca, spočíva vo vyrovnanom príjme tzv. zdravých a nezdravých tukov. Zásobárňou dobrých tukov rozširujúcich cievy a znižujúcich krvný tlak sú napríklad ryby v oleji. K tradičnej krétskej kuchyni patrí olivový olej. Rastliny sú na nenasýtené tuky chudobnejšie: jedinou výnimkou je šalát portulak rastúci na Kréte. Aj vajíčka z Kréty sú najzdravšie na svete. (tasr)