
FOTO - TASR
e tokajskej oblasti a predpokladajú rast výroby a predaja najmä v zahraničí.
Prísľub súhlasu Európy s uznaním ochranného názvu Tokajské víno dostala slovenská delegácia na summite Európskej únie v Kodani. Podľa slovenského vyjednávača Jána Figeľa má byť problém tokajského vína vyriešený v čase vstupu Slovenska do únie.
„Veľmi významne to ovplyvní náš predaj. Teraz dodávame víno odberateľom na Slovensku a v Českej republike, ale záujem je napríklad zo Švédska,“ povedal SME Tomáš Pokorný, prokurista firmy Chateau Viničky. „V prípade potreby sme schopní rozšíriť výrobu z dnešných 20- až 25-tisíc fliaš na 100-tisíc ročne, dodal.
Švédski a ani ďalší konzumenti z Európy si zatiaľ slovenským tokajským vínom nemôžu pripiť, pretože Európska únia uznáva značku Tokaj len pre maďarských výrobcov. Maďarsku sa v roku 1993 podarilo uzavrieť s úniou dvojstrannú dohodu, ktorá znemožnila Slovensku predávať tokajské do krajín Európskej únie. Tokajská oblasť na Slovensku má síce 900 hektárov, ale Maďari uznávajú len jednu devätinu z toho a pochybujú aj o kvalite slovenského tokajského vína.
„Určite by to pomohlo súčasným aj budúcim vinárom,“ myslí si majiteľ firmy J&J Ostrožovič Jaroslav Ostrožovič o možnom otvorení európskych trhov. „Veľa bude závisieť od toho, kedy začne dohoda s úniou platiť, a či bude produkcia nejako obmedzená,“ dodal Ostrožovič, ktorý pestuje tokajské na 50 hektároch. „Výroba sa môže podstatne rozšíriť a prilákať aj zahraničných investorov,“ upozornil Ostrožovič.
Exkluzivitu značky Tokaj prirovnáva k známym francúzskym vínam. „Človek, ktorý víno pozná, si vie pod značkou Tokaj vybaviť konkrétne víno, podobne ako pri Bordeaux a Champagne,“ zdôraznil Ostrožovič.
JURAJ JAVORSKÝ
Čím je Tokaj jedinečný?
Tokajská vinohradnícka oblasť zasahuje do územia Maďarska aj Slovenska a podľa vinohradníkov je jedinečná klimatickými a pôdnymi podmienkami, ktoré umožňujú dopestovanie hrozna špičkovej kvality. Jeho osobitosťou je výskyt ušľachtilej plesne, ktorá v hrozne koncentruje cukor, vďaka čomu sú tokajské vína prírodne sladké. Základné odrody hrozna pre tokajské vína sú Furmint, Lipovina a Muškát žltý. Prívlastok víno kráľov si získalo vďaka svojej obľúbenosti u Ľudovíta IV., Petra Veľkého či jeho nasledovníčky Kataríny.