KODAŇ – Rokovania Európskej únie s kandidátmi sa začnú až dnes ráno. Už včera večer ale členské krajiny dolaďovali taktiku, ktorú dnes použijú na rokovaniach so svojimi budúcimi partnermi v únii.
To, čo im chcú povedať, ale bolo zrejmé už včera večer. „Sme na limite. Viac peňazí už nie je,“ odkázal Slovensku a ďalším kandidátom premiér Dánska Anders Fogh Rasmussen. Krajiny, ktoré neprijmú konečnú ponuku, podľa neho odložia svoju šancu na prijatie do únie o veľa rokov, zrejme až do roku 2007. Komisár pre rozšírenie Günter Verheugen povedal, že rozšírenie sa musí udiať dnes alebo nikdy.
Včera finišoval aj turecký lobing za oznámenie dátumu o vstupe. Vznikol kompromisný návrh, ktorý by dátum oznámenia vstupu mohol presunúť na rok 2004, nie na rok 2005, ako to navrhuje Francúzsko a Nemecko.
Paralelné rokovania o Cypre, ktoré v Kodani vedie OSN, sa zatiaľ aj pre turecký postoj nehýbu z miesta. Dánsky premiér Rasmussen včera vyjadril nádej, že do konca summitu sa riešenie nájde.
Zdôraznil, že keby sa to nestalo, nebude to mať žiadny vplyv na rozšírenie.
Od dnešného rána bežia rokovania dánskeho predsedníctva jednotlivo s každou kandidátskou krajinou. Do posledných bojov o peniaze zasiahnu o desiatej aj slovenskí predstavitelia: minister zahraničia Eduard Kukan, minister pôdohospodárstva Zsolt Simon a vyjednávač Ján Figeľ budú rokovať o rozpočte a poľnohospodárstve.
Premiér Mikuláš Dzurinda má takmer celý deň voľno až do piatej poobede. Vtedy by malo padnúť zásadné rozhodnutie o rozšírení, pretože sa v Bella Centre stretnú predstavitelia členských krajín únie a kandidátskych krajín, ktoré dovtedy stihli uzavrieť rokovania. Ak sa to podarí všetkým, bude čas na slávnostné šampanské.
Večer prijme politikov dánska kráľovná Margarethe II. s manželom princom Henrikom v kráľovskom zámku Christiansborg.
Všetko môže byť ale aj inak: ak sa kandidáti s členmi nedohodnú, summit sa predĺži. Podľa niektorých je už teraz takmer jasné, že delegácie v Kodani zostanú aj v sobotu. Najväčší pesimisti sa ale pripravujú aj na nedeľu. MICHAL FRIŠ