NITRA – Poľnohospodárstvo čakajú po vstupe do Európskej únie zmeny. Očakáva sa rast výroby prevládajúcich a štedro dotovaných výrob, ako chov ošípaných či pestovanie obilnín a kukurice. Zároveň by však rast hlavného trhu nemal „pochovať“ tradičné produkty, akým je napríklad slovenská bryndza. Denníku SME to povedal expert Svetovej banky pre poľnohospodárstvo Csaba Csáky.
Štúdia, ktorú vypracoval, opisuje výzvy pre slovenských producentov pred vstupom a po vstupe do Európskej únie. „Robili sme isté modelové situácie a pokúsili sme sa dosť podrobne rozobrať aj dopady vstupu do únie,“ povedal Csáky. Podľa štúdie pravdepodobne najhoršie dopady čakajú chudobný agrárny vidiek. „Neznamená to však, že Európska únia prinesie pre niektoré regióny katastrofu, ide len o to, že isté doteraz štátom štedro podporované formy podnikania prejdú svojim očistcom.“ Najmä chudobné vrstvy budú mať preto načas zníženú životnú úroveň. „Oveľa horšie by však podľa Csákyho dopadli mimo únie, kde by sa rozdiely medzi regiónmi len prehlbovali a chudobní by boli ešte chudobnejší,“ zdôraznil.
Štúdia poukazuje aj na trend rastúcej atraktívnosti niektorých druhov poľnohospodárskej produkcie. Bude pravdepodobne väčší záujem o pestovanie kvalitného obilia, vzrastie chuť chovať ošípané. Farmári sa budú snažiť orientovať sa na výrobky, ktoré budú priamo dotované. Napriek tomu si Csáky myslí, že tradičné výrobky, napríklad z kozieho či ovčieho mlieka, z konope a ľanu, môžu prežiť svoju renesanciu. „Už teraz kupujem v Budapešti slovenskú parenicu, ktorá iste nie je prioritným produktom v Európskej únii. Má však trh. Renesanciu prežíva v Európe kozie mlieko a bude po ňom čoraz väčší dopyt. Roky kupovali zahraniční turisti bryndzu kvôli vašim haluškám, vo veľkých mestách už je na trhu,“ tvrdí Csáky. Podľa neho sa na prvý pohľad okrajové produkty na európskom trhu umiestnia. „Neurobí to však žiaden samostatný farmár, tu prichádza nutnosť dobre organizovaného vidieka,“ zdôraznil Csáky.
ATTILA LOVÁSZ