Z RAKÚSKEJ KUCHYNE

Jablková štrúdľa

Cesto: 300 g múky, 1 vajce, 1 polievková lyžica oleja, soľ, 1/8 l letnej vody.

Plnka: 80 g strúhanky, 1,5 kg na tenko pokrájaných kyslastých jabĺk, 80 g hrozienok, 200 g cukru, 1 čajová lyžička škorice.

Múku, vajce, olej, štipku soli a vodu rozmiešame na mäkké, vláčne cesto. Potrieme troškou oleja a pol hodiny necháme zakryté odležať. Cesto vyvaľkáme na hrubo pomúčenej utierke. Ešte raz potrieme olejom, podoberieme pomúčenou rukou a opatrne vyťahujeme od stredu ku krajom, až zostane priesvitné. Hrubé okraje odrežeme. Strúhanku opečieme s maslom a rozsypeme po ceste. Navrch dáme vrstvu jabĺk, cukru, škorice a hrozienok. Cesto zrolujeme nadvihnutím utierky. Konce rolky stlačíme a štrúdľu skotúľame na vymastený plech. Potrieme rozpusteným maslom. Pečieme 30 minút pri 180 stupňoch a zapnutej hornej špirále.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

SkryťVypnúť reklamu

Tvarohová štrúdľa

Cesto je rovnaké ako pri jablkovej štrúdle.

Plnka: 80 + 60 g masla, 80 g cukru, balíček vanilkového cukru, 1 polievková lyžica citrónovej šťavy, kôra z 1 citróna, 3 vajíčka, 1/2 kg tvarohu, 3/8 l šľahačky.

Maslo rozmiešame s dvoma tretinami cukru, všetkými prísadami a žĺtkami. Potom pridáme tvaroh a šľahačku. Nakoniec primiešame na tuho vyšľahaný sneh z troch bielok a zvyšného cukru. Tvarohovú hmotu natrieme na maslom potreté cesto. (hf)

Cesto vymysleli Turci, plnku a chuť Maďari, a Rakúšania si myslia, že oni k tomu pridali to, čo ju preslávilo - vyťahovanie. Za dokonalé štrúdľové cesto považujú Rakúšania také, cez ktoré sa dajú čítať noviny.

SkryťVypnúť reklamu

Najčítanejšie na SME

Komerčné články

  1. CTP Slovakia sa blíži k miliónu m² prenajímateľnej plochy
  2. Ako mať skvelých ľudí, keď sa mnohí pozerajú za hranice?
  3. Expertka na profesijný rozvoj: Ľudia nechcú počuť, že bude dobre
  4. Zažite začiatkom mája divadelnú revoltu v Bratislave!
  5. Myslíte si, že plavby nie sú pre vás? Zrejme zmeníte názor
  6. Jeho technológie bežia, keď zlyhá všetko ostatné
  7. Wolt Stars 2025: Najviac cien získali prevádzky v Bratislave
  8. The Last of Us je späť. Oplatilo sa čakať dva roky?
  1. Toto je Balkán? Roky prehliadané Albánsko prekvapuje
  2. Leto, ktoré musíš zažiť! - BACHLEDKA Ski & Sun
  3. Slovensko oslávi víťazstvo nad fašizmom na letisku v Piešťanoch
  4. CTP Slovakia sa blíži k miliónu m² prenajímateľnej plochy
  5. Zlaté vajcia nemusia byť od Fabergé
  6. V Košiciach otvorili veľkoformátovú lekáreň Super Dr. Max
  7. Ako mať skvelých ľudí, keď sa mnohí pozerajú za hranice?
  8. Ako ročné obdobia menia pachy domácich miláčikov?
  1. Myslíte si, že plavby nie sú pre vás? Zrejme zmeníte názor 6 793
  2. Expertka na profesijný rozvoj: Ľudia nechcú počuť, že bude dobre 6 656
  3. Unikátny pôrod tenistky Jany Čepelovej v Kardiocentre AGEL 4 737
  4. V Košiciach otvorili veľkoformátovú lekáreň Super Dr. Max 4 692
  5. CTP Slovakia sa blíži k miliónu m² prenajímateľnej plochy 3 674
  6. Jeho technológie bežia, keď zlyhá všetko ostatné 2 258
  7. Ako mať skvelých ľudí, keď sa mnohí pozerajú za hranice? 2 205
  8. Zažite začiatkom mája divadelnú revoltu v Bratislave! 1 293
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťZatvoriť reklamu