Cesto: 300 g múky, 1 vajce, 1 polievková lyžica oleja, soľ, 1/8 l letnej vody.
Plnka: 80 g strúhanky, 1,5 kg na tenko pokrájaných kyslastých jabĺk, 80 g hrozienok, 200 g cukru, 1 čajová lyžička škorice.
Múku, vajce, olej, štipku soli a vodu rozmiešame na mäkké, vláčne cesto. Potrieme troškou oleja a pol hodiny necháme zakryté odležať. Cesto vyvaľkáme na hrubo pomúčenej utierke. Ešte raz potrieme olejom, podoberieme pomúčenou rukou a opatrne vyťahujeme od stredu ku krajom, až zostane priesvitné. Hrubé okraje odrežeme. Strúhanku opečieme s maslom a rozsypeme po ceste. Navrch dáme vrstvu jabĺk, cukru, škorice a hrozienok. Cesto zrolujeme nadvihnutím utierky. Konce rolky stlačíme a štrúdľu skotúľame na vymastený plech. Potrieme rozpusteným maslom. Pečieme 30 minút pri 180 stupňoch a zapnutej hornej špirále.
Tvarohová štrúdľa
Cesto je rovnaké ako pri jablkovej štrúdle.
Plnka: 80 + 60 g masla, 80 g cukru, balíček vanilkového cukru, 1 polievková lyžica citrónovej šťavy, kôra z 1 citróna, 3 vajíčka, 1/2 kg tvarohu, 3/8 l šľahačky.
Maslo rozmiešame s dvoma tretinami cukru, všetkými prísadami a žĺtkami. Potom pridáme tvaroh a šľahačku. Nakoniec primiešame na tuho vyšľahaný sneh z troch bielok a zvyšného cukru. Tvarohovú hmotu natrieme na maslom potreté cesto. (hf)
Cesto vymysleli Turci, plnku a chuť Maďari, a Rakúšania si myslia, že oni k tomu pridali to, čo ju preslávilo - vyťahovanie. Za dokonalé štrúdľové cesto považujú Rakúšania také, cez ktoré sa dajú čítať noviny.