
Pravý labužník si víno naleje len na dno pohára, aby si ho mohol správne vychutnať.
Biele vína sa hodia k surovým, duseným alebo vareným jedlám, ktoré sa vyznačujú miernou arómou. Červené víno zas skvele chutí s pečeným a grilovaným mäsom s výraznou chuťou.
Ťažšie sa kombinuje víno s ázijskou kuchyňou. Je príliš pikantná a jej chuť nedokážu vyvážiť ani veľmi silné, výrazné vína. V tomto prípade je lepšie siahnuť po pohári piva.
Vinár Vladimír Mrva si spomína, že anglický princ Charles, švédsky kráľ Gustav a monacký princ Albert si so sebou na návštevu Slovenska priniesli aj zoznam jedál, ku ktorým bolo treba napasovať víno.
Albertove menu tvorila paradajka plnená hydinovým šalátom, pstruh tatranský, vypichované zemiaky s maslom, králik na rozmaríne, zapekané zemiakové pyré, miešaný hlávkový šalát s francúzskym dressingom a vyprážané jablká s vínnym šodó. K pitiu sa servíroval Rizling vlašský, neskorý zber, ročník 1999, Sauvignon, neskorý zber ročník 1999, Cabernet Sauvignon, ročník 1999 a Rulandské sivé, bobuľový výber, ročník 1999. (kru)