
K optimálnym podmienkam vína v pivnici patrí tma, konštantná teplota od 10 do 14 stupňov a 70-percentná vlhkosť vzduchu.

Dobré víno sa rodí na neúrodných, suchých pôdach. Potrebuje veľa tepla, slnečných dní.
Žiadny vinohradník nemôže vyrobiť lepšie víno, ako mu dovoľuje kvalita hrozna. Hovorí sa, že dobré víno ponúka len ten ker, ktorý trpí. Teda – čím menej strapcov sa urodí, tým je hrozno lepšie. To, ktoré sa používa na výrobu vína (muštové odrody), vyzerá zvyčajne inak ako stolové. Má veľa malých bobúľ, obsahuje menej dužiny a viac šupiek.
Dobré víno sa rodí na neúrodných, suchých pôdach. Tie na povrchu hromadia slnečné svetlo a vodu zadržujú v hlbších vrstvách. Na úrodnej pôde by vinič rástol príliš rýchlo a mal by viac listov ako hrozna.
Na to, aby víno dozrelo, treba veľa tepla. Optimálne je, keď slnko počas roka svieti aspoň 1600 hodín.
Dôležité sú však aj nižšie teploty. Vďaka nim sa rozvíja jemná aróma s množstvom nuansov, typická pre veľké vína. Chlad zabraňuje vzniku cukru a nedovolí, aby vína získali vysoký obsah alkoholu a boli príliš ťažké.
Vinica si vyžaduje aj dostatok vody. Vhodný je zimný a jarný dážď, krúpy sú skôr pohromou, lebo ničia šupku plodov.
Väčšina vinohradníckych oblastí sa nachádza v miernom klimatickom pásme.
(kru)