K pochopeniu vína prepiť sa treba

Víno sa považuje za nápoj bohov, elixír lásky i liek. Kým vedci nepreskúmali do detailov jeho jednotlivé zložky, ľudia mu pripisovali božské vlastnosti. A dnes sa dobré víno stáva súčasťou životného štýlu. O víne a vinárstve sme sa rozprávali s vinárskym


Vinár Vladimír Mrva je presvedčený, že naše vína sú konkurencieschopné so zahraničnými.


odborníkom VLADIMÍROM MRVOM.

Vedia Slováci piť víno?

„Dá sa povedať, že vedia. No naša kultúra pitia nie je na takej úrovni ako v zahraničí. Stále cítiť neblahý vplyv päťdesiatich rokov, keď sme si mohli kúpiť len niekoľko druhov vína. Dnes ľudia viac cestujú a majú o víne väčší prehľad. Rozumieť mu sa dá naučiť len cez skúsenosti. Zvyknem hovoriť: treba sa cez to prepiť – ochutnať čo najviac vín.“

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Máme si na Slovensku z čoho vyberať? Máme kvalitné značky?

SkryťVypnúť reklamu

„Naše vína sú konkurencieschopné so zahraničnými. Chýba nám však odvaha prezentovať sa. Na medzinárodných degustáciách je výhodou, že nikto nevie, koho víno pije. Práve tam získavajú slovenské vína výnimočný kredit a veľa ocenení. Slovensko nevyváža víno do sveta pod jednotnou značkou. Máme však odrody, ktoré sa pestujú aj inde vo vinárskom svete – vo Francúzsku, v Taliansku či Kanade. Za Československa sme šľachtili odrody typické iba pre našu krajinu. Návrat k takémuto exkluzívnemu šľachteniu by Slovensku veľmi pomohol.“

Koľko vín sa dá degustovať, aby sa človek ešte vládal vyjadrovať?

„Degustátori ochutnávajú asi päťdesiat vín, ale objektívne zhodnotiť sa dá iba prvých tridsať vzoriek. Treba si robiť prestávky, lebo na väčších výstavách býva aj päťtisíc vzoriek. Tam víno degustuje asi dvesto odborníkov, ktorí musia prísť do komisie triezvi. Ich erudované hodnotenie musí každý akceptovať. Hodnotenie vína je však aj tak vždy subjektívne, nedá sa merať ako výkony v športe.“

SkryťVypnúť reklamu

Ako sa má ochutnávať podľa bontónu?

„Pohár by sa nemal nalievať úplne plný, aby sa ním dalo točiť – miešať víno. Mal by sa držať za hrdlo alebo na spodku, aby ste ho nezamastili. Držaním za kalich sa víno aj zbytočne zohrieva. Keď vám víno po premiešaní pomaly, v úzkych prúdoch, steká po stenách, vraví sa, že má nohy. Najprv sa hodnotí jeho zdravotný stav, teda farba, čírosť, vôňa. Glg vína by ste mali niekoľko sekúnd držať v ústach a prevaľovať, aby ste zachytili všetku chuť. Po prehltnutí počkajte aspoň desať sekúnd, až potom hovorte. Tomuto času sa vraví dochuť vína. Potom môžete povedať, ako vám chutilo.“

Vaše víno skúšal aj monacký princ Albert. Čo povedal po desiatich sekundách?

„Na stole boli dve vína – francúzske a naše. Princ Albert si bez ponúkania vybral naše. Bolo to síce narýchlo, trochu protokolárne, ale vyjadril sa o víne veľmi pekne. Chutilo mu najmä Rulandské modré ročník 2000.“

SkryťVypnúť reklamu

A čo Francúzi?

„Medzi ich vínom nájdete veľa špičkového, priemerného, ale i podpriemerného vína. Francúzi sú na svoje víno veľmi hrdí. Bol som však nemilo prekvapený ich správaním sa pri prezentácii v Monaku. Keď sme chceli ochutnať ich víno, jedni tvrdili, že nemajú načatú fľašu. Druhí sa zas vyhovárali, že nevedia po anglicky. Tretí nám – pre štyroch – nalial na dno jedného pohára. Navyše, vôbec nemali záujem ochutnať naše víno, akoby tým chceli povedať, že nemôže byť lepšie ako francúzske.“

Niektorí ľudia sa k vínu správajú ako k cennému papieru. Dávajú si ho do trezoru, chránia v pivniciach. Dá sa na víne zarobiť?

„Ľudia pochopili, že aj do vína sa dá investovať. Niektorí skupujú v danom ročníku najlepšie odrody a archivujú si ich. Potrebujú mať však záruku, že víno za rok nezoxiduje a že ich stotisíc korún nevyjde nazmar. Neskôr ho však môžu predať za trojnásobok. Značka garantuje, že aj v zlom ročníku sa vyrobilo kvalitné víno. Konzument dôveruje menu a spolieha sa naň.“

SkryťVypnúť reklamu

Sú naši vinári pripravení na vstup do EÚ? Európski pozorovatelia vraj skonštatovali, že máme prestarnuté vinohrady.

„Sedemdesiat percent vinohradov u nás má viac ako pätnásť rokov. Preto sa snažíme skupovať stále nové. Na vysadenie jedného hektára však treba 600- až 800-tisíc korún. I keď štát prispieva na výsadbu nových plôch, vysoké náklady tempo obnovy viníc stále spomaľujú.“

Možno vinárov rozoznať podľa špeciálneho pozdravu?

„Vinári nemajú špeciálny pozdrav. Spoznáte ich však podľa toho, ako pijú víno, akým spôsobom držia pohár, či a ako víno ochutnávajú. A keď sa stretnú viacerí, ich debata vždy nakoniec skĺzne k vínu.“

BIBIÁNA BOMBOŠOVÁ

SkryťVypnúť reklamu

Najčítanejšie na SME

Komerčné články

  1. CTP Slovakia sa blíži k miliónu m² prenajímateľnej plochy
  2. Ako mať skvelých ľudí, keď sa mnohí pozerajú za hranice?
  3. Expertka na profesijný rozvoj: Ľudia nechcú počuť, že bude dobre
  4. Zažite začiatkom mája divadelnú revoltu v Bratislave!
  5. Myslíte si, že plavby nie sú pre vás? Zrejme zmeníte názor
  6. Jeho technológie bežia, keď zlyhá všetko ostatné
  7. Wolt Stars 2025: Najviac cien získali prevádzky v Bratislave
  8. The Last of Us je späť. Oplatilo sa čakať dva roky?
  1. Leto, ktoré musíš zažiť! - BACHLEDKA Ski & Sun
  2. Slovensko oslávi víťazstvo nad fašizmom na letisku v Piešťanoch
  3. CTP Slovakia sa blíži k miliónu m² prenajímateľnej plochy
  4. Zlaté vajcia nemusia byť od Fabergé
  5. V Košiciach otvorili veľkoformátovú lekáreň Super Dr. Max
  6. Ako mať skvelých ľudí, keď sa mnohí pozerajú za hranice?
  7. Ako ročné obdobia menia pachy domácich miláčikov?
  8. Probiotiká nie sú len na trávenie
  1. Myslíte si, že plavby nie sú pre vás? Zrejme zmeníte názor 6 679
  2. Expertka na profesijný rozvoj: Ľudia nechcú počuť, že bude dobre 6 465
  3. Unikátny pôrod tenistky Jany Čepelovej v Kardiocentre AGEL 4 734
  4. V Košiciach otvorili veľkoformátovú lekáreň Super Dr. Max 4 441
  5. CTP Slovakia sa blíži k miliónu m² prenajímateľnej plochy 3 453
  6. Jeho technológie bežia, keď zlyhá všetko ostatné 2 582
  7. Ako mať skvelých ľudí, keď sa mnohí pozerajú za hranice? 1 993
  8. The Last of Us je späť. Oplatilo sa čakať dva roky? 1 176
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťZatvoriť reklamu