1 kg mrazeného zeleného hrášku, 1 cibuľa, 1 lyžica masla, pol lyžičky mletého ďumbiera, 1 lyžička karí korenia, štipka kajenského korenia, soľ, čierne korenie, 1 l slepačieho vývaru, 1/8 l smotany na šľahanie, stonka čerstvej mäty piepornej alebo zeleného petržlenu.
Cibuľu ošúpeme, nakrájame nadrobno a dáme dusiť na roztopené maslo. Keď zosklovatie, pridáme ďumbier, karí korenie, kajenské korenie, trochu soli, trochu čierneho korenia, hrášok a slepačí vývar. Varíme prikryté na miernom ohni asi 20 minút. Po uvarení necháme vychladnúť a zmixujeme. Môžeme pridať aj všetky koreniny. Potom vyšľaháme smotanu. Polovicu z nej zamiešame do polievky a polovicu necháme na ozdobenie. Na vrch dáme lístok mäty alebo zelený petržlen.
Vyprážané bravčové rezance – šuej-ču-žou
400 g bravčového mäsa zo stehna, 2 lyžice polievkového korenia, 2 žĺtky, 1 lyžička cukru, 1 lyžička worcestrovej omáčky, 1 lyžička škrobovej múčky, 1 lyžička karí korenia, 4 štipľavé papričky, 3 lyžice oleja
Mäso nakrájame v smere vláken na úzke rezančeky dlhé asi 4 cm. Všetky prísady okrem oleja zmiešame v mise a premiešame s mäsom. Na chladnom mieste necháme deň uležať. Na horúcom oleji pražíme za stáleho miešania asi 8 minút. Podávame so suchou ryžou ozdobené pórom.
Tvarohové rezy
300 g hrubej múky, pol balíčka prášku do pečiva, 80 g práškového cukru, 200 g masla alebo rastlinného tuku, 1 vajce
Plnka: 4 žĺtky, 100 g práškového cukru, 1 balíček vanilkového cukru, 300 g tvarohu, 200 g uvarených pretlačených zemiakov
Bielkový sneh: 4 bielky, 200 g práškového cukru
Cesto: V múke rozmiešame prášok do pečiva a cukor, pridáme maslo alebo tuk, vajce a zamiesime cesto. Vypracované cesto vyvaľkáme, položíme na vymastený plech a dáme piecť. Ešte nedopečené cesto z rúry vyberieme, natrieme tvarohovou plnkou a bielkovým snehom a dáme dopiecť.
Tvarohová plnka: Žĺtky s práškovým a vanilkovým cukrom vymiešame, pridáme pretlačený tvaroh, zemiaky a spolu vymiešame.
Bielkový sneh: Z bielkov ušľaháme tuhý sneh, pridáme cukor a nad parou dotuha vyšľaháme.