
Aj v tejto malej kuchyni, ktorá je priamo na pracovisku Pavla Schwarza, vznikajú niekedy zaujímavé jedlá.
,,Kto ju poznal, tvrdil, že keď si ma nejaká žena vezme, bude mať obrovské problémy. Ale napodiv, prišlo to bezbolestne a mama už stihla odovzdať štafetu mojej manželke – k plnej spokojnosti oboch strán.“
Čo má najradšej z maminých jedál? Vraj všetko. A hoci mama už nevarí tak často ako kedysi, kvôli synovi je ochotná aj sa niečo nové naučiť.
,,Pre moje zdravie sa nedávno vrhla na experimentovanie. Jej žerbó rezy s náhradným sladidlom a kapustová štrúdľa so sorbitom sú rovnako vynikajúce ako pri použití cukru. No a také palacinky plnené strúhanými orechmi v cukrovom náleve so šodó polevou – jedna báseň! A to ešte nehovorím, aká bývala mamina servítková knedľa plnená šípkovým lekvárom a posypaná strúhanými orechmi s cukrom a rozpusteným maslom. Robila sa v pudingovej forme na pare a keď ju potom vyklopila a priniesla na stôl – tu krásu nelze popsat slovy.“
Excelentné sú vraj aj jej skladané rezance či šolet, ktorý síce „nie je celkom podľa ortodoxnej židovskej kuchyne, ale aj tak je vynikajúci“. Rovnako ako jedinečná hovädzia polievka.
,,Nie je síce lacná, pretože sa varí v desaťlitrovom hrnci a samotnej polievky je napokon iba liter – ostatné je mäso a zelenina, ale tá chuť, lepšiu som ešte nikde nejedol.“