
FOTO SME – PAVOL MAJER

FOTO SME – PAVOL MAJER
Pavel Schwarz, riaditeľ Mestského kultúrneho strediska v Bratislave a bývalý herec Radošinskeho naivného divadla hovorí, že patrí k typicky mužským kuchárom – nebaví ho variť bežné jedlá. A veľmi sa poteší, keď prípravné práce a následné upratovanie v kuchyni urobí za neho niekto iný.Pavel Schwarz je vyznavač čínskej kuchyne. Prvý raz ju ochutnal ešte pred tridsiatimi rokmi v jednom z ostravských hotelov a odvtedy je jej verný. „Pretože je veľmi harmonická, zdravá a navyše spája aj zdanlivo nespojiteľné suroviny.“
Čínska kuchyňa má však v jeho živote ešte jeden zásadný význam. ,,Ostravským šuej-ču-žou“ sa začala jeho aktívna kuchárska činnosť.
,,Rozhodol som sa totiž, že si ho pripravím aj doma. No musím povedať, že pri hľadaní jeho pravej chute som experimentoval dosť dlho. Napokon sa mi to podarilo a odvtedy ma moje okolie občas provokuje, aby som nejaké čínske jedlo znovu uvaril.“
Okrem šuej-ču-žou pripravuje najčastejšie svoje najobľúbenejšie jedlo – bravčové mäso v sladkokyslej omáčke, ďalej mäso dvoch farieb a ako predjedlo šampiňóny s bambusovými výhonkami.
,,Hlavnými iniciátormi môjho pobytu v kuchyni sú dnes moje dve deti. Naopak, správkyňa našej domácnosti, teda moja manželka, ma tam vidí dosť nerada. Vie totiž, že keď ja varím, bude špinavý pomaly aj plafón.“