
Zvýšenie dane z pridanej hodnoty sa možno všade neprejaví v plnej miere. Kvôli konkurencii sa obchodníci budú snažiť znížiť vlastné náklady.
FOTO SME - PAVOL MAJER
BRATISLAVA – Ceny jedál a nápojov v reštauráciách vzrastú. Ministerstvo financií plánuje zvýšiť daň z pridanej hodnoty na stravovacie služby z desiatich na 23 percent. Ak by sa toto zvýšenie nepriamej dane odzrkadlilo v cene jedla v plnej miere, pizza, ktorá dnes stojí v Bratislave či Košiciach 129 korún, by od nového roka zdražela na takmer 143 korún.
V menších mestách by bolo zdražovanie v absolútnom vyjadrení menej drastické. Napríklad vyprážaný syr s opekanými zemiakmi v priemernej reštaurácii v Banskej Bystrici by nestál 78 korún, ale jeho nová cena by mierne presiahla 86 korún. Percentuálne zvýšenie daní tak prehĺbi cenový rozdiel medzi pohostinstvami vo veľkých a menších mestách.
Konkurenčné prostredie by na druhej strane mohlo prinútiť majiteľov pohostinstiev a reštaurácií, aby vyššiu DPH neodzrkadlili na jedálnych lístkoch v plnej miere. Malo by to platiť hlavne vo väčších mestách, kde medzi sebou súťaží množstvo reštaurácií.
„Myslím, že obchodníci sa budú snažiť nájsť spôsob, ako nepremietnuť rast daní iba do vyšších cien. Otázka, či zákazník príde alebo nepríde do reštaurácie a využije služby nás povedie k tomu, aby sme hľadali rezervy aj inde,“ predpokladá Vladimír Jedlička, z marketingu celoslovenskej centrály siete stravovacích zariadení McDonald‘s. „My takúto možnosť zvažujeme veľmi intenzívne.“
Rast cien v reštauráciách sa pravdepodobne s odstupom času odzrkadlí aj v nominálnej hodnote stravovacích poukážok, ktoré dostávajú zamestnanci od svojich firiem. „Ak dôjde k zdražovaniu, tak určite zvýšime požiadavky. Jednoducho budeme hľadať riešenie,“ vyhlásil odborový predák železničiarov Jozef Schmidt. Reagoval tak na otázku, či plánujú otvoriť budúcoročnú kolektívnu zmluvu a požiadajú o zvýšenie nominálnej hodnoty stravovacích poukážok. Železnice sú najväčším zamestnávateľom v krajine.
Rast DPH na reštauračné služby by sa nemal dotknúť závodných jedální, ktoré pre svojich zamestnancov prevádzkuje množstvo fabrík po celom Slovensku.
TOMÁŠ VELECKÝ
Rozpočtové ciele daňových úprav
presun tovarov do vyššej sadzby DPH 5,3 miliardy
zvýšenie spotrebnej dane na benzín a naftu 1,1 miliardy
zvýšenie spotrebnej dane na tabak 0,9 miliardy
zrušenie 15-percentného výnosu dane pre zdravotníctvo 0,9 miliardy
SPOLU 8,2 miliardy
Zdroj: MF SR