
FOTO SME – ĽUBOŠ PILC
.
Jeden z najväčších pivárenských koncernov na svete Heineken si spravil zo Slovenska základňu na pestovanie a spracovanie jačmeňa. Podľa predstaviteľov spoločnosti sa slad z Hurbanova bude používať na varenie piva hlavne v Poľsku, Maďarsku, Rusku a na Slovensku.
Heineken investoval do rozšírenia pôvodnej hurbanovskej sladovne 16,5 milióna eur a jej výrobnú kapacitu zvýšil o 50-tisíc na 130-tisíc ton plzenského sladu ročne. Pracuje tam 180 ľudí, no podľa riaditeľa slovenskej pobočky Heinekenu Jeana-Paula van Hollebekeho sladovňa nepriamo zamestnáva ďalších 250 farmárov.
Slad sa vyrába zo špeciálneho druhu jačmeňa a je základnou surovinou pri výrobe piva. Chuť maďarských, poľských či ruských pív bude teda v budúcnosti výrazne závisieť od kvality sladu v Hurbanove. Odlišovať sa od seba budú len kvalitou chmeľu a vody.
Nová sladovňa je priamo v aeráli hurbanovského pivovaru Zlatý bažant. Okrem tejto značky sa tu vyrábajú aj pivá Kelt či Amstel. Heineken vlastní tiež pivovary Martiner v Martine, Corgoň v Nitre a Gemer v Rimavskej Sobote. Sladovne sú však len v posledných dvoch z nich. Ich spoločná kapacita je 30-tisíc ton sladu ročne, čo nie je ani štvrtina plánovanej výroby v Hurbanove. Jediná väčšia sladovňa v Antverpách má ročnú výrobnú kapacitu 230-tisíc ton sladu.
TOMÁŠ VELECKÝ
Minipivovary
Zaujímavým sprievodným javom rozmachu moderného svetového pivovarníctva je vznik malých pivovarov, ktoré sú pridružené k hostincom, krčmám či reštauráciám, kde sa varí len jeden druh piva. Čím je pivovar menší, tým viac a jednoduchšie sa môže venovať špeciálnym druhom piva.