Máme najväčšiu sladovňu v regióne

HURBANOVO - Slovensko sa stalo významným hráčom na európskom pivárenskom trhu. V Hurbanove tento týždeň otvorili najväčšiu sladovňu v strednej a vo východnej Európe a druhú najväčšiu na celom kontinente. Viac sladu už vyrába len antverpská sladovňa Albert


FOTO SME – ĽUBOŠ PILC


.

Jeden z najväčších pivárenských koncernov na svete Heineken si spravil zo Slovenska základňu na pestovanie a spracovanie jačmeňa. Podľa predstaviteľov spoločnosti sa slad z Hurbanova bude používať na varenie piva hlavne v Poľsku, Maďarsku, Rusku a na Slovensku.

Heineken investoval do rozšírenia pôvodnej hurbanovskej sladovne 16,5 milióna eur a jej výrobnú kapacitu zvýšil o 50-tisíc na 130-tisíc ton plzenského sladu ročne. Pracuje tam 180 ľudí, no podľa riaditeľa slovenskej pobočky Heinekenu Jeana-Paula van Hollebekeho sladovňa nepriamo zamestnáva ďalších 250 farmárov.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

SkryťVypnúť reklamu

Slad sa vyrába zo špeciálneho druhu jačmeňa a je základnou surovinou pri výrobe piva. Chuť maďarských, poľských či ruských pív bude teda v budúcnosti výrazne závisieť od kvality sladu v Hurbanove. Odlišovať sa od seba budú len kvalitou chmeľu a vody.

Nová sladovňa je priamo v aeráli hurbanovského pivovaru Zlatý bažant. Okrem tejto značky sa tu vyrábajú aj pivá Kelt či Amstel. Heineken vlastní tiež pivovary Martiner v Martine, Corgoň v Nitre a Gemer v Rimavskej Sobote. Sladovne sú však len v posledných dvoch z nich. Ich spoločná kapacita je 30-tisíc ton sladu ročne, čo nie je ani štvrtina plánovanej výroby v Hurbanove. Jediná väčšia sladovňa v Antverpách má ročnú výrobnú kapacitu 230-tisíc ton sladu.

TOMÁŠ VELECKÝ

Minipivovary

Zaujímavým sprievodným javom rozmachu moderného svetového pivovarníctva je vznik malých pivovarov, ktoré sú pridružené k hostincom, krčmám či reštauráciám, kde sa varí len jeden druh piva. Čím je pivovar menší, tým viac a jednoduchšie sa môže venovať špeciálnym druhom piva.

SkryťVypnúť reklamu

Najčítanejšie na SME

Komerčné články

  1. CTP Slovakia sa blíži k miliónu m² prenajímateľnej plochy
  2. Ako mať skvelých ľudí, keď sa mnohí pozerajú za hranice?
  3. Expertka na profesijný rozvoj: Ľudia nechcú počuť, že bude dobre
  4. Zažite začiatkom mája divadelnú revoltu v Bratislave!
  5. Myslíte si, že plavby nie sú pre vás? Zrejme zmeníte názor
  6. Jeho technológie bežia, keď zlyhá všetko ostatné
  7. Wolt Stars 2025: Najviac cien získali prevádzky v Bratislave
  8. The Last of Us je späť. Oplatilo sa čakať dva roky?
  1. Leto, ktoré musíš zažiť! - BACHLEDKA Ski & Sun
  2. Slovensko oslávi víťazstvo nad fašizmom na letisku v Piešťanoch
  3. CTP Slovakia sa blíži k miliónu m² prenajímateľnej plochy
  4. Zlaté vajcia nemusia byť od Fabergé
  5. V Košiciach otvorili veľkoformátovú lekáreň Super Dr. Max
  6. Ako mať skvelých ľudí, keď sa mnohí pozerajú za hranice?
  7. Ako ročné obdobia menia pachy domácich miláčikov?
  8. Probiotiká nie sú len na trávenie
  1. Myslíte si, že plavby nie sú pre vás? Zrejme zmeníte názor 6 719
  2. Expertka na profesijný rozvoj: Ľudia nechcú počuť, že bude dobre 6 516
  3. Unikátny pôrod tenistky Jany Čepelovej v Kardiocentre AGEL 4 734
  4. V Košiciach otvorili veľkoformátovú lekáreň Super Dr. Max 4 531
  5. CTP Slovakia sa blíži k miliónu m² prenajímateľnej plochy 3 515
  6. Jeho technológie bežia, keď zlyhá všetko ostatné 2 479
  7. Ako mať skvelých ľudí, keď sa mnohí pozerajú za hranice? 2 028
  8. Zažite začiatkom mája divadelnú revoltu v Bratislave! 1 196
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťZatvoriť reklamu