BRATISLAVA - Trh s cukrom je štátom regulovaný tak, aby bol zabezpečený dostatok cukru na domácu spotrebu obyvateľstva, výroba má vplyv najmä na pestovateľov cukrovej repy a cukrovarnícke spoločnosti. Uvádza sa to v stanovisku Slovenskej cukrovarníckej spoločnosti, ktoré poskytol denníku SME predseda jej predstavenstva Ivan Kardoš.
Podľa neho obchodnou činnosťou Správy štátnych hmotných rezerv, ktorá by nakupovala cukor na obmenu prostredníctvom obchodníkov zo zahraničia, by štát či obchodníci zarobili len v krátkodobom hľadisku. Z dlhodobého pohľadu by to však znamenalo narušenie trhu s cukrom. Dôsledky pre pestovateľov a celé poľnohospodárstvo by štát musel vyriešiť. Náklady na takéto riešenia by prevyšovali zisk štátu pri dovoze cukru zo zahraničia. Na podobných transakciách prostredníctvom SŠHR štát v minulosti len prerobil, zarobili obchodníci. Kardošove slová potvrdzujú aj v minulosti zverejnené kauzy s podobným predajom obilia.
Kardoš tak reagoval na správu, podľa ktorej sa obavy cukrovarníkov potvrdili kontrolou z Úradu vlády. Pri nej sa zistilo, že SŠHR v máji predala priamo bez verejnej obchodnej súťaže a bez využitia komoditných búrz prebytočné zásoby cukru. Nariadenie vlády pritom jednoznačne hovorí o využívaní transparentných metód. Ako pre agentúry uviedol Mário Virčík, zástupca tzv. protikorupčnej jednotky, kontrola mala zabezpečiť dodržiavanie nariadení vlády. Stanislav Rajec, riaditeľ SŠHR, však tvrdí, že predaj prebehol neverejným rokovacím konaním kvôli ochrane utajovaných skutočností, a to po konzultáciach s NBÚ.
Ivan Kardoš k tomu dodal, že predávané množstvo cukru bolo schválené vládou a presne označené v už uvedených neštandardných podmienkach. Preto nejde o utajované informácie, ale o podmienky, ktoré obchod na burze predurčili na neúspech a umožnili predávať cukor priamym predajom. ATTILA LOVÁSZ