
MVDr. Dušan Palatický zo Štátneho veterinárneho ústavu v Nitre odoberá vzorku z predĺženej miechy a mozgu kravy na histologické vyšetrenie BSE.
FOTO TASR - DANIEL VESELSKÝ
Hlavnou surovinou pri ich výrobe je takzvaný separát – zvyšky mäsa a chrupaviek, ktoré sa mechanicky strojom zoškrabujú z kostí. Ako uviedla včerajšia Mladá fronta Dnes, ak sú medzi kosťami aj časti chrbtice, môže sa týmto spôsobom primiešať do separátu aj riziková miecha. V Európskej únii je práve preto od roku 2000 používanie separátu vo výrobkoch zakázané. V Čechách sa podľa českej tlače tento zákaz len pripravuje a separát sa ešte bežne používa.
Na rozdiel od Česka je na Slovensku separát už zakázaný. Ako pre SME povedal V. Chudý zo Štátnej veterinárnej správy, urobili sme to v rámci zladenia s legislatívou Európskej únie. „Keď sa v mechanickom separátore oddeľujú zvyšky mäsa od kostí, môžu sa tam v blízkosti chrbtice nachádzať gangliá a tie sú určitým spôsobom najrizikovejšie,“ dodal.
(ru)