„Suchohríby, krásne suchohríby, po šesťdesiat korún,“ opakuje staršia zhrbená pani v červenej zástere na bratislavskom trhovisku na Miletičovej ulici. Hovorí, že teraz je húb všade veľa a ľudia ich kupujú. „Chodím zbierať na Záhorie. Po dažďoch sú všade.“
Sú huby z trhoviska bezpečné? „Mali by byť. Teoreticky by ich mali predávať ľudia, ktorí majú hubárske skúšky a povolenie na predaj,“ hovorí odborníčka Ivona Kautmanová.
„Mám osvedčenie o hubárskych skúškach,“ hovorí predavačka a vyťahuje z košíka čosi, čo pripomína vysvedčenie. Tvári sa pritom veľmi hrdo. Má prečo – jej konkurencia totiž podobné osvedčenia nemá.
„Je to pravda. Mali by sme mať hubárske skúšky. Ale nikto to nekontroluje,“ hovorí pokojne vysoká mladá slečna s cigaretou, čo stráži vyložené dubáky o pár metrov ďalej. „Huby sú pekné, čerstvé, zdravé. Zbierame ich na Studienke.“
Väčšina predavačov na Miletičovej nemá žiadne hubárske skúšky. „Na trhu by mala byť vykonávaná pravidelná kontrola,“ povedala Kautmanová. „Správy trhoviska to často riešia vyhlásením, že u nich sa huby predávať nesmú, dajú ráno predavačom pokutu a tí potom celý deň predávajú huby.“
Na Slovensku sa zatiaľ nikto neotrávil hubami z trhu. „Na trhu nehrozí, že by človek nakúpil muchotrávky. Oveľa väčší problém je, že huby sú často staré a v tejto horúčave sa začínajú rozkladať. Keď ich má predavač celý deň vyložené, potom ich vezme domov a na ďalší deň opäť vyloží.“ (miš)