V súčasnosti až 98 percent biopotravín, vyrobených na Slovensku, smeruje na zahraničné trhy. Záujem krajín Európskej únie o bioprodukty rastie medziročne o 25 percent. Seminár o výrobe biopotravín sa konal včera na nitrianskom Agrokomplexe.
Ekologické poľnohospodárstvo by sa mohlo stať jednou z najperspektívnejších oblastí slovenského agrorezortu. Zahraniční odberatelia prejavujú záujem najmä o ekologicky vyprodukovanú pšenicu, jačmeň, kukuricu, repku ozimnú, hrach a čakanku. Zo spracovaných produktov majú záujem o kryštálový cukor a koreninovú papriku. Medzi výrobkami živočíšneho pôvodu je najväčší dopyt po vajíčkach, jahňatách a mliečnych výrobkoch.
Výmera pôdy, obhospodarovanej ekologickými výrobcami, dosahuje v súčasnosti na Slovensku 60-tisíc hektárov, z čoho je 38 500 hektárov trvalých trávnych porastov, 21-tisíc hektárov ornej pôdy a na 150 hektároch sa pestuje ovocie a zelenina.
Na Slovensku už v súčasnosti pôsobí 89 ekoproducentov potravín. Podľa koncepcie ekologického poľnohospodárstva, ktorú prijalo ministerstvo pôdohospodárstva, by sa mali doterajšie plochy zvýšiť na stotisíc hektárov.
Domáca spotreba bioproduktov je pritom veľmi nízka a obmedzuje sa iba na mliečne výrobky, bryndzu, čaje a bylinné extrakty. Spotrebitelia v mnohých prípadoch podľa doterajších prieskumov nie sú informovaní o výhodách bioprodukcie a ani nemajú možnosť si takéto výrobky kúpiť. Cena bioproduktov je vyššia ako cena porovnateľných potravín, čo je zrejme aj príčinou nízkeho záujmu obchodníkov o tieto potraviny. Na Slovensku zatiaľ nie sú vytvorené podmienky pre rozvoj priemyslu, spracovávajúceho biosurovinu na finálne výrobky. (tasr)