Guláš vylepšovali aj pivom

Guláš možno variť na sto spôsobov. Na 2. ročníku Gulášového festivalu v Nových Zámkoch ho varili predovšetkým na ten maďarský. V šestnástich kotlíkoch prevažovalo hovädzie mäso.


FOTO – AUTORKA


Pred športovou halou Milenium silno rozvoniavala paprika a praskajúce drevo. „Cibuľku pražím do zlatista. Potom ju podlievam vodou, aby sa rozvarila a neplávala. Ak kuchár pridá veľa korenia či byliniek, zabije chuť mäsa. Chuť zlikviduje aj bujón, ktorý tiež niekto pridáva do gulášu. Je to podobné, ako keď dá kuchár do rybacej polievky rezance. To som už tiež zažil,“ povedal súťažiaci Aladár Sučányi a premiešal baraní guláš.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Na bublajúcej polievke Juraja Ováriho sa robili oká tmavočervenej farby a varilo sa v nej srnčie mäso. Majster kuchár nadvihol pokrievku, z ktorej sa valili obláčiky pary. Z hrnca znalecky ochutnal. Ešte pridal horčicu a feferónky. Poznamenal, že kyslosť polievky zjemňuje kockou cukru a arómu dosahuje cesnakom. Pozeral sa na kolegu vedľa, ktorý tri kilogramy hovädzieho lýtka zaliateho vodou dochutil maďarským červeným vínom. Kolega je profesiou sochár, ktorý varí v dvojici s kaderníkom. Ich guláš bol po troch či štyroch hodinách varenia jemne pikantný a pekne červený. Obaja sa zhodli na tom, že recept nezverejnia.

SkryťVypnúť reklamu

„To je tajomstvo kuchára,“ počuli sme aj od dvadsaťdvaročného Mariána Horvátha, keď sme sa pýtali na prísady jeho kotlíkového gulášu. Najprv statočne tajil a potom prezradil, že chuť jedla vylepšuje pivom a hádže doň baraní roh, čo je extrémne pálivá paprika. „Guláš je dobrý vtedy, keď sa správne zmieša korenie,“ poznamenal.

Najlepší guláš podľa poroty pripravili členovia Csemadoku z Dvorov nad Žitavou, čo uvarili guláš z diviny.

JANA BEŇOVÁ
SkryťVypnúť reklamu

Najčítanejšie na SME

Komerčné články

  1. Firmy otvorene o tom, kam AI pustia a kam už nie
  2. Last minute zájazdov je každé leto menej. Kde ich ešte nájdete?
  3. Expert varuje: Takto vás podvodníci oberú o všetky úspory
  4. Trhy, história aj all inclusive. Kam k moru v Tunisku?
  5. Tunisko nie je len o plážach. Takto vyzerá mimo rezortu
  6. Maldivy mimo sezóny. Dážď prišiel dvakrát, vila za cenu izby
  7. Na Devín kyvadlovou dopravou zadarmo
  8. Za dovolenkové škody vyplatila Allianz o 41 percent viac
  1. Prečo les potrebuje aj výrub, nie len ochranu
  2. Letná háčkovaná móda a kúsok mora u vás doma
  3. Firmy otvorene o tom, kam AI pustia a kam už nie
  4. Last minute zájazdov je každé leto menej. Kde ich ešte nájdete?
  5. Ako znížiť vysoký tlak a cholesterol
  6. Expert varuje: Takto vás podvodníci oberú o všetky úspory
  7. Trhy, história aj all inclusive. Kam k moru v Tunisku?
  8. Záhradkári, pracujte len ráno a večer
  1. Expert varuje: Takto vás podvodníci oberú o všetky úspory 11 325
  2. Tunisko nie je len o plážach. Takto vyzerá mimo rezortu 8 844
  3. Maldivy mimo sezóny. Dážď prišiel dvakrát, vila za cenu izby 4 691
  4. Trhy, história aj all inclusive. Kam k moru v Tunisku? 3 106
  5. Čo môže spôsobiť minúta navyše pri pražení kávy? 2 244
  6. Hodnotenie profesionála: Ako je Turecko pripravené na leto? 1 749
  7. Na Devín kyvadlovou dopravou zadarmo 1 702
  8. Firmy otvorene o tom, kam AI pustia a kam už nie 1 509
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťZatvoriť reklamu