Guláš vylepšovali aj pivom

Guláš možno variť na sto spôsobov. Na 2. ročníku Gulášového festivalu v Nových Zámkoch ho varili predovšetkým na ten maďarský. V šestnástich kotlíkoch prevažovalo hovädzie mäso.


FOTO – AUTORKA


Pred športovou halou Milenium silno rozvoniavala paprika a praskajúce drevo. „Cibuľku pražím do zlatista. Potom ju podlievam vodou, aby sa rozvarila a neplávala. Ak kuchár pridá veľa korenia či byliniek, zabije chuť mäsa. Chuť zlikviduje aj bujón, ktorý tiež niekto pridáva do gulášu. Je to podobné, ako keď dá kuchár do rybacej polievky rezance. To som už tiež zažil,“ povedal súťažiaci Aladár Sučányi a premiešal baraní guláš.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Na bublajúcej polievke Juraja Ováriho sa robili oká tmavočervenej farby a varilo sa v nej srnčie mäso. Majster kuchár nadvihol pokrievku, z ktorej sa valili obláčiky pary. Z hrnca znalecky ochutnal. Ešte pridal horčicu a feferónky. Poznamenal, že kyslosť polievky zjemňuje kockou cukru a arómu dosahuje cesnakom. Pozeral sa na kolegu vedľa, ktorý tri kilogramy hovädzieho lýtka zaliateho vodou dochutil maďarským červeným vínom. Kolega je profesiou sochár, ktorý varí v dvojici s kaderníkom. Ich guláš bol po troch či štyroch hodinách varenia jemne pikantný a pekne červený. Obaja sa zhodli na tom, že recept nezverejnia.

SkryťVypnúť reklamu

„To je tajomstvo kuchára,“ počuli sme aj od dvadsaťdvaročného Mariána Horvátha, keď sme sa pýtali na prísady jeho kotlíkového gulášu. Najprv statočne tajil a potom prezradil, že chuť jedla vylepšuje pivom a hádže doň baraní roh, čo je extrémne pálivá paprika. „Guláš je dobrý vtedy, keď sa správne zmieša korenie,“ poznamenal.

Najlepší guláš podľa poroty pripravili členovia Csemadoku z Dvorov nad Žitavou, čo uvarili guláš z diviny.

JANA BEŇOVÁ
SkryťVypnúť reklamu

Najčítanejšie na SME

Komerčné články

  1. Leto, ktoré musíš zažiť! - BACHLEDKA Ski & Sun
  2. CTP Slovakia sa blíži k miliónu m² prenajímateľnej plochy
  3. Ako mať skvelých ľudí, keď sa mnohí pozerajú za hranice?
  4. Expertka na profesijný rozvoj: Ľudia nechcú počuť, že bude dobre
  5. Zažite začiatkom mája divadelnú revoltu v Bratislave!
  6. Myslíte si, že plavby nie sú pre vás? Zrejme zmeníte názor
  7. Jeho technológie bežia, keď zlyhá všetko ostatné
  8. Wolt Stars 2025: Najviac cien získali prevádzky v Bratislave
  1. Leto, ktoré musíš zažiť! - BACHLEDKA Ski & Sun
  2. Slovensko oslávi víťazstvo nad fašizmom na letisku v Piešťanoch
  3. CTP Slovakia sa blíži k miliónu m² prenajímateľnej plochy
  4. Zlaté vajcia nemusia byť od Fabergé
  5. V Košiciach otvorili veľkoformátovú lekáreň Super Dr. Max
  6. Ako mať skvelých ľudí, keď sa mnohí pozerajú za hranice?
  7. Ako ročné obdobia menia pachy domácich miláčikov?
  8. Probiotiká nie sú len na trávenie
  1. Myslíte si, že plavby nie sú pre vás? Zrejme zmeníte názor 6 608
  2. Expertka na profesijný rozvoj: Ľudia nechcú počuť, že bude dobre 6 352
  3. Unikátny pôrod tenistky Jany Čepelovej v Kardiocentre AGEL 4 723
  4. V Košiciach otvorili veľkoformátovú lekáreň Super Dr. Max 4 176
  5. CTP Slovakia sa blíži k miliónu m² prenajímateľnej plochy 3 373
  6. Jeho technológie bežia, keď zlyhá všetko ostatné 2 828
  7. Ako mať skvelých ľudí, keď sa mnohí pozerajú za hranice? 1 895
  8. The Last of Us je späť. Oplatilo sa čakať dva roky? 1 348
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťZatvoriť reklamu