Utorok, 22. jún, 2021 | Meniny má PaulínaKrížovkyKrížovky

Keď steak, tak z našej kravy

Volské jarmo pribité na stene, fotky kovbojov ženúcich stáda kráv napovedajú, že reštauráciu menom Steak House nenavštevujú vegetariáni. Keďže sa tam podáva hlavne hovädzie, v posledných dňoch ju nenavštevujú ani útlocitnejší mäsožravci.

Steak Ohio, Mexiko, Nebraska alebo Colorado – výber hovädzích dobrôt, je pestrý. Na výber je steak krvavý, ružový alebo riadne prepečený. Napriek obavám z choroby šialených kráv hovädzie steaky nestratili svojich skalných priaznivcov a nejeden labužník si na nich pochutná.

Štvorčlenná skupinka hostí nad svojimi porciami žartuje. „Dám si radšej prepečený, čo ak by náhodou bol šialený,“ hovorí mladá žena. „Vraj tú zdegenerovanú bielkovinu teplota nezabije,“ zneisťuje ju jej spoločník. Rozprúdi sa pseudovedecká diskusia priónoch, baktériách a mäsovo-kostnej múčke, ktorá však neprekáža, aby si jedlo všetci nepochvaľovali.

Skryť Vypnúť reklamu

Hoci je okolo poludnia, steak house je takmer prázdny. „Záujem o hovädzie trochu klesol, ale nie veľmi. Večer tu mávame plno, stôl si treba radšej rezervovať vopred,“ hovorí čašníčka. Priznáva, že medzi domorodými zákazníkmi sa nájdu aj takí, ktorí sa pýtajú, odkiaľ hovädzie pochádza.

„Používame hovädzie výlučne z Liptova a Levíc, nie z dovozu.“ Čašníčka zákazníkov presviedča, že to slovenské nie je nebezpečné. Sama priznáva, že niektorých zákazníkov nepresvedčí. V posledných týždňoch totiž častejšie ako inokedy servírujú ryby a hydinu. Zahraniční hostia vraj o hovädzine nešpekulujú a objednajú si ju.

„Teraz je u nás viac zahraničných hostí, ktorí dôverujú našej hovädzine viac ako tej u nich doma,“ tvrdí čašníčka. „Prečo by som si nedal riadny steak? Všade píšu, že nebezpečné je len mäso z tých krajín, kde kravy už zošaleli. A aj to sa netýka mäsa, ale mozgu a miechy. A očí. A krvi,“ hovorí hladný hosť. (šty)

Skryť Vypnúť reklamu

Najčítanejšie na SME

Inzercia - Tlačové správy

  1. Dream job pre programátorov: Silicon Valley na Slovensku
  2. Kde sa dá elektromobil nabiť a za koľko? Veľký prehľad nabíjania
  3. Vedci z BMC SAV vo vlakoch nový koronavírus nenašli
  4. Ako ochrániť svoje peniaze pred infláciou
  5. Výber auta na lízing môže byť slobodnejší, ako ste si mysleli
  6. Regeneračný spánok s ideálne podopretou chrbticou
  7. Developer Slnečníc postaví bývanie pri lese. S bazénom aj fitkom
  8. Nový Volkswagen Polo je najšikovnejšie malé auto
  9. Dovolenka v Chorvátsku: stavte na overenú a obľúbenú klasiku
  10. Ako sa v lete správne starať o citlivú detskú pokožku?
  1. 100% ovocné šťavy pod lupou – Prečo sa ich oplatí konzumovať?
  2. 3 veci, s ktorými zvládnete horúčavy v byte
  3. Spoločnosť ASBIS uvádza na európske trhy novinku
  4. Vedci z BMC SAV vo vlakoch nový koronavírus nenašli
  5. V BILLA pokračuje Doba slovenská
  6. Nový Volkswagen Polo je najšikovnejšie malé auto
  7. Legislative intention - recodification of the corporate law
  8. Ako ochrániť svoje peniaze pred infláciou
  9. Výber auta na lízing môže byť slobodnejší, ako ste si mysleli
  10. Kde sa dá elektromobil nabiť a za koľko? Veľký prehľad nabíjania
  1. Stačí mi elektromobil? Pozreli sme sa, ako je to s dojazdom 10 961
  2. Viete, čo jete, keď si kupujete pečivo dopečené v predajni? 10 356
  3. Je lepšie zobrať si rozkladateľný obal alebo vytriediť plastový? 9 002
  4. Dovolenka v Chorvátsku: stavte na overenú a obľúbenú klasiku 8 154
  5. Po Slovensku na motorke 6 802
  6. Developer Slnečníc postaví bývanie pri lese. S bazénom aj fitkom 6 621
  7. Dream job pre programátorov: Silicon Valley na Slovensku 6 278
  8. Sme vodná veľmoc a napriek tomu vody dovážame 4 226
  9. Crème de la crème po slovensky 3 239
  10. Jablone prinesú ovocie v podobe komfortného bývania 2 620
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu