Steak Ohio, Mexiko, Nebraska alebo Colorado – výber hovädzích dobrôt, je pestrý. Na výber je steak krvavý, ružový alebo riadne prepečený. Napriek obavám z choroby šialených kráv hovädzie steaky nestratili svojich skalných priaznivcov a nejeden labužník si na nich pochutná.
Štvorčlenná skupinka hostí nad svojimi porciami žartuje. „Dám si radšej prepečený, čo ak by náhodou bol šialený,“ hovorí mladá žena. „Vraj tú zdegenerovanú bielkovinu teplota nezabije,“ zneisťuje ju jej spoločník. Rozprúdi sa pseudovedecká diskusia priónoch, baktériách a mäsovo-kostnej múčke, ktorá však neprekáža, aby si jedlo všetci nepochvaľovali.
Hoci je okolo poludnia, steak house je takmer prázdny. „Záujem o hovädzie trochu klesol, ale nie veľmi. Večer tu mávame plno, stôl si treba radšej rezervovať vopred,“ hovorí čašníčka. Priznáva, že medzi domorodými zákazníkmi sa nájdu aj takí, ktorí sa pýtajú, odkiaľ hovädzie pochádza.
„Používame hovädzie výlučne z Liptova a Levíc, nie z dovozu.“ Čašníčka zákazníkov presviedča, že to slovenské nie je nebezpečné. Sama priznáva, že niektorých zákazníkov nepresvedčí. V posledných týždňoch totiž častejšie ako inokedy servírujú ryby a hydinu. Zahraniční hostia vraj o hovädzine nešpekulujú a objednajú si ju.
„Teraz je u nás viac zahraničných hostí, ktorí dôverujú našej hovädzine viac ako tej u nich doma,“ tvrdí čašníčka. „Prečo by som si nedal riadny steak? Všade píšu, že nebezpečné je len mäso z tých krajín, kde kravy už zošaleli. A aj to sa netýka mäsa, ale mozgu a miechy. A očí. A krvi,“ hovorí hladný hosť. (šty)