Keď steak, tak z našej kravy

Volské jarmo pribité na stene, fotky kovbojov ženúcich stáda kráv napovedajú, že reštauráciu menom Steak House nenavštevujú vegetariáni. Keďže sa tam podáva hlavne hovädzie, v posledných dňoch ju nenavštevujú ani útlocitnejší mäsožravci.

Steak Ohio, Mexiko, Nebraska alebo Colorado – výber hovädzích dobrôt, je pestrý. Na výber je steak krvavý, ružový alebo riadne prepečený. Napriek obavám z choroby šialených kráv hovädzie steaky nestratili svojich skalných priaznivcov a nejeden labužník si na nich pochutná.

Štvorčlenná skupinka hostí nad svojimi porciami žartuje. „Dám si radšej prepečený, čo ak by náhodou bol šialený,“ hovorí mladá žena. „Vraj tú zdegenerovanú bielkovinu teplota nezabije,“ zneisťuje ju jej spoločník. Rozprúdi sa pseudovedecká diskusia priónoch, baktériách a mäsovo-kostnej múčke, ktorá však neprekáža, aby si jedlo všetci nepochvaľovali.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

SkryťVypnúť reklamu

Hoci je okolo poludnia, steak house je takmer prázdny. „Záujem o hovädzie trochu klesol, ale nie veľmi. Večer tu mávame plno, stôl si treba radšej rezervovať vopred,“ hovorí čašníčka. Priznáva, že medzi domorodými zákazníkmi sa nájdu aj takí, ktorí sa pýtajú, odkiaľ hovädzie pochádza.

„Používame hovädzie výlučne z Liptova a Levíc, nie z dovozu.“ Čašníčka zákazníkov presviedča, že to slovenské nie je nebezpečné. Sama priznáva, že niektorých zákazníkov nepresvedčí. V posledných týždňoch totiž častejšie ako inokedy servírujú ryby a hydinu. Zahraniční hostia vraj o hovädzine nešpekulujú a objednajú si ju.

„Teraz je u nás viac zahraničných hostí, ktorí dôverujú našej hovädzine viac ako tej u nich doma,“ tvrdí čašníčka. „Prečo by som si nedal riadny steak? Všade píšu, že nebezpečné je len mäso z tých krajín, kde kravy už zošaleli. A aj to sa netýka mäsa, ale mozgu a miechy. A očí. A krvi,“ hovorí hladný hosť. (šty)

SkryťVypnúť reklamu

Najčítanejšie na SME

Komerčné články

  1. CTP Slovakia sa blíži k miliónu m² prenajímateľnej plochy
  2. Ako mať skvelých ľudí, keď sa mnohí pozerajú za hranice?
  3. Expertka na profesijný rozvoj: Ľudia nechcú počuť, že bude dobre
  4. Zažite začiatkom mája divadelnú revoltu v Bratislave!
  5. Myslíte si, že plavby nie sú pre vás? Zrejme zmeníte názor
  6. Jeho technológie bežia, keď zlyhá všetko ostatné
  7. Wolt Stars 2025: Najviac cien získali prevádzky v Bratislave
  8. The Last of Us je späť. Oplatilo sa čakať dva roky?
  1. Leto, ktoré musíš zažiť! - BACHLEDKA Ski & Sun
  2. Slovensko oslávi víťazstvo nad fašizmom na letisku v Piešťanoch
  3. CTP Slovakia sa blíži k miliónu m² prenajímateľnej plochy
  4. Zlaté vajcia nemusia byť od Fabergé
  5. V Košiciach otvorili veľkoformátovú lekáreň Super Dr. Max
  6. Ako mať skvelých ľudí, keď sa mnohí pozerajú za hranice?
  7. Ako ročné obdobia menia pachy domácich miláčikov?
  8. Probiotiká nie sú len na trávenie
  1. Myslíte si, že plavby nie sú pre vás? Zrejme zmeníte názor 6 731
  2. Expertka na profesijný rozvoj: Ľudia nechcú počuť, že bude dobre 6 538
  3. Unikátny pôrod tenistky Jany Čepelovej v Kardiocentre AGEL 4 735
  4. V Košiciach otvorili veľkoformátovú lekáreň Super Dr. Max 4 540
  5. CTP Slovakia sa blíži k miliónu m² prenajímateľnej plochy 3 531
  6. Jeho technológie bežia, keď zlyhá všetko ostatné 2 444
  7. Ako mať skvelých ľudí, keď sa mnohí pozerajú za hranice? 2 053
  8. Zažite začiatkom mája divadelnú revoltu v Bratislave! 1 206
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťZatvoriť reklamu