Pondelok, 26. október, 2020 | Meniny má DemeterKrížovkyKrížovky

Keď steak, tak z našej kravy

Volské jarmo pribité na stene, fotky kovbojov ženúcich stáda kráv napovedajú, že reštauráciu menom Steak House nenavštevujú vegetariáni. Keďže sa tam podáva hlavne hovädzie, v posledných dňoch ju nenavštevujú ani útlocitnejší mäsožravci.

Steak Ohio, Mexiko, Nebraska alebo Colorado – výber hovädzích dobrôt, je pestrý. Na výber je steak krvavý, ružový alebo riadne prepečený. Napriek obavám z choroby šialených kráv hovädzie steaky nestratili svojich skalných priaznivcov a nejeden labužník si na nich pochutná.

Štvorčlenná skupinka hostí nad svojimi porciami žartuje. „Dám si radšej prepečený, čo ak by náhodou bol šialený,“ hovorí mladá žena. „Vraj tú zdegenerovanú bielkovinu teplota nezabije,“ zneisťuje ju jej spoločník. Rozprúdi sa pseudovedecká diskusia priónoch, baktériách a mäsovo-kostnej múčke, ktorá však neprekáža, aby si jedlo všetci nepochvaľovali.

Skryť Vypnúť reklamu

Hoci je okolo poludnia, steak house je takmer prázdny. „Záujem o hovädzie trochu klesol, ale nie veľmi. Večer tu mávame plno, stôl si treba radšej rezervovať vopred,“ hovorí čašníčka. Priznáva, že medzi domorodými zákazníkmi sa nájdu aj takí, ktorí sa pýtajú, odkiaľ hovädzie pochádza.

„Používame hovädzie výlučne z Liptova a Levíc, nie z dovozu.“ Čašníčka zákazníkov presviedča, že to slovenské nie je nebezpečné. Sama priznáva, že niektorých zákazníkov nepresvedčí. V posledných týždňoch totiž častejšie ako inokedy servírujú ryby a hydinu. Zahraniční hostia vraj o hovädzine nešpekulujú a objednajú si ju.

„Teraz je u nás viac zahraničných hostí, ktorí dôverujú našej hovädzine viac ako tej u nich doma,“ tvrdí čašníčka. „Prečo by som si nedal riadny steak? Všade píšu, že nebezpečné je len mäso z tých krajín, kde kravy už zošaleli. A aj to sa netýka mäsa, ale mozgu a miechy. A očí. A krvi,“ hovorí hladný hosť. (šty)

Skryť Vypnúť reklamu

Najčítanejšie na SME

Inzercia - Tlačové správy

  1. Zlaďte vaše šperky s jeseňou
  2. ARÓNIA a RAKYTNÍK - podporí tvoju imunitu v boji s vírusmi
  3. Covid a post-Covid: Ako sa chrániť pred kybernetickými útokmi?
  4. Fresh Market má novú predajňu Sanagro. Takto to tam vyzerá
  5. Príjem vs. dôchodok. Realita, ktorú na ktorú sa treba pripraviť
  6. Novodobý slovenský Baťa. Zamestnancom stavia domy
  7. Šiesty titul Auto roka: komu sa podaril tento historický úspech?
  8. O levočský „nanozázrak“ sa zaujíma európsky trh
  9. Pracujete v IT? Táto slovenská firma neustále prijíma ľudí
  10. LEN DNES: Zľava viac ako 50% na ročné predplatné týždenníkov MY
  1. Duálnu prax v dm nahradilo počas pandémie online vzdelávanie
  2. Chief of Slovak Telekom: We care about the future of Slovakia
  3. ARÓNIA a RAKYTNÍK - podporí tvoju imunitu v boji s vírusmi
  4. Príjem vs. dôchodok. Realita, ktorú na ktorú sa treba pripraviť
  5. Šiesty titul Auto roka: komu sa podaril tento historický úspech?
  6. Novodobý slovenský Baťa. Zamestnancom stavia domy
  7. Kvalitné sporenie si dokážete vybaviť z pohodlia domova
  8. Tesco prináša zákazníkom potraviny za každých okolností
  9. Vedeli ste, že jablká majú svoj medzinárodný deň?
  10. Zostáva už len 7 dní na predloženie žiadosti o grant
  1. Pracujete v IT? Táto slovenská firma neustále prijíma ľudí 20 326
  2. Novodobý slovenský Baťa. Zamestnancom stavia domy 16 296
  3. O levočský „nanozázrak“ sa zaujíma európsky trh 15 181
  4. Vyučujú školy informatiku dobre? Tieto patria medzi ukážkové 13 350
  5. Pravá strana Dunaja môže vďaka Inchebe získať novú tvár 12 678
  6. Na Slovensku pribúdajú nové bankomaty. Viete čo v nich vybavíte? 11 652
  7. LEN DNES: Zľava viac ako 50% na ročné predplatné týždenníkov MY 11 569
  8. Toto sú povolania budúcnosti. Niektoré prekvapili 11 506
  9. Ako pracujú horskí nosiči? Vstávajú ráno o štvrtej 10 689
  10. Ako vidia budúcnosť deti zo základných škôl? Budete prekvapení 10 435
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu