Piatok, 26. február, 2021 | Meniny má ViktorKrížovkyKrížovky

Čisté už nie je nič – čo vlastne máme jesť?

Z hovädzieho mäsa nám hrozí choroba šialených kráv, bravčové a údeniny obsahujú príliš veľa tukov a poniektoré aj antibiotík, hydinové mäso zas obsahuje množstvo hormónov. Z času na čas sa objavia v masle či dokonca v detských keksoch nebezpečné dioxíny.

Zelenina, ovocie a strukoviny sa tiež nevyhnú cudzorodým látkam a ani takzvané bioprodukty nie sú celkom čisté.

Odpoveď na otázku, čo si dnes naložiť na tanier, je čoraz ťažšia. V záplave poplašných správ, čo všetko môže na nás z potravín číhať, sa už ľudia prestávajú orientovať. Nejesť hovädzie mäso, nejesť bravčové? Nejesť radšej žiadne?

Pred desiatimi rokmi dostal každý cudzinec ešte pred vstupom na naše územie dlhý zoznam potravín, ktoré u nás nehodno vziať do úst. Figurovali na ňom vnútornosti, mlieko, syry, dokonca aj bryndza a mäso, ktoré bolo označované ako rádioaktívne. Dnes už takéto zoznamy nekolujú. Ale možno práve dnes by sme potrebovali presný zoznam potravín, na ktoré by si sme mali dať pozor.

Skryť Vypnúť reklamu

Čisté na tejto planéte už nie je nič. Ťažko nájsť miesto na zemeguli, ktoré by nebolo znečistené pesticídmi, herbicídmi, dusičnanmi, ťažkými kovmi, polychlorovanými bifenylmi, ortuťou, arzénom z priemyselných hnojív. To všetko sa dostáva aj do potravín, ktoré jeme.

„Žiadna rastlina však neobsahuje cholesterol, antibiotiká, hormóny, ktorými sa napríklad dopujú mladé kurence. Pesticídy, dusičnany prítomné v zelenine či ovocí možno pred jedlom z väčšej časti odstrániť dôkladným očistením. V mäse sú však tieto cudzorodé látky uskladnené v každom tukovom tkanive a každej bunke,“ tvrdí MUDr. Igor Bukovský, známy propagátor zdravej výživy. Svetové štúdie podľa neho dokázali, že dokonca odporúčané rybacie mäso bežne obsahuje toxické chemické prímesi, o ktorých je známe, že spôsobujú rakovinu, zlyhanie obličiek, poškodenie nervov a vrodené defekty.

Skryť Vypnúť reklamu

„Čím sú potraviny čerstvejšie, tým sú pre nás lepšie. Ak si dáme tú prácu a prepočítavame jedlo na kalórie a gramy, skúsme si všimnúť, či často jeme potraviny, ktoré sú dochucované, konzervované. Snažme sa ich minimalizovať a vyberať si skôr také, ktoré sú označené formulkou bio,“ radí internistka MUDr. Eva Kráľová.

Mnoho ľudí dnes žije instatný – rýchly spôsob života. Lekári ho vôbec neschvaľujú. Vedci vypočítali, že existuje až 700 druhov prísad pridávaných do jedál, ktoré sú oficiálne povolené. Ide o sladidlá, konzervačné látky, dochucovadlá, činidlá, farbivá či iné chemikálie. Podľa názoru niektorých odborníkov však podporujú vznik rakoviny.

„Pri častejšej frekvencii a kumulácii instantných prípravkov svoje zdravie doslova ohrozujeme,“ hovorí MUDr. Kráľová. Hojne užívaný glutamát sodný, chuťové činidlo, ktoré sa pridáva takmer do všetkých polievkových mixov, konzervovaných pokrmov a najmä čínskych výrobkov, môže aj u dospelých vyvolať bolesti hlavy či tlak bolesti na hrudníku, potenie, nepokoj. Deťom do troch rokov je vzhľadom na možné neurologické problémy strava s glutamátom sodným striktne zakázaná.

Skryť Vypnúť reklamu

Vrátiť sa k strave praľudí?

Podľa niektorých odborníkov sa treba vrátiť k prirodzenej potrave praľudí, ktorú naši predkovia konzumovali milióny rokov a ktorá by nám mala zaručiť dlhovekosť. Hlásatelia prírodnej „prastravy“ pokladajú za vhodné iba mleté obilie, morské riasy, fazuľové struky, zeleninu, orechy a čerstvé ovocie. Sú nielen proti konzumu mäsa vrátane rýb, mlieka, vajíčok, syrov, jogurtov a tvarohu, ale aj chleba a iných cestovín, kyslej kapusty, marmelády, kompótov, kakaa, sirupov a ovocných štiav s výnimkou štavy z citrónov.

S tým nesúhlasí RNDR. Emil Ginter z Výskumného ústavu klinickej a preventívnej medicíny. „Je pozoruhodné, že im uniklo, že stredná dĺžka života praľudí sa pohybovala len okolo 20 až 30 rokov,“ hovorí Ginter. Takéto až nenormálne zúženie spektra potravín je podľa neho spojené s rizikom nedostatku biologicky nevyhnutných živín.

Skryť Vypnúť reklamu

Našťastie, je málo pravdepodobné, že si takáto potrava získa obľubu u nášho obyvateľstva.

Kritika prírodnej „prastravy“ však nepopiera význam surovej zeleniny a ovocia. Ak sa do jedálneho lístka zaradia dni čisto surovej rastlinnej potravy, môže to byť pre zdravie užitočné, ako je užitočná občasná hladovka. „Optimálne riešenie spočíva v maximálne pestrej strave,“ tvrdí Ginter. Ale nikto dnes nevie zodpovedne povedať, čo všetko môže na nás v starostlivo volenej a prepočítanej strave číhať.

EVA HRDINOVÁ

Skryť Vypnúť reklamu

Najčítanejšie na SME

Inzercia - Tlačové správy

  1. 5 najčastejších dôvodov, pre ktoré sa v noci budíme
  2. Začni svoju budúcnosť v Prahe! Staň sa špičkovým ekonómom!
  3. Študuj na univerzite s viac ako 60 ročnou tradíciou!
  4. Fakulta orientovaná na pútavú výučbu prepojenú s praxou!
  5. Mesto mladých čaká na teba: buď vysokoškolákom v Nitre!
  6. Ivan Krechňák: Robiť niečo, čo máš rád, je na nezaplatenie
  7. Maldivy, Emiráty, Egypt z Bratislavy aj s poistením liečby COVID
  8. Žabka expanduje na západe krajiny, hľadá nadšených podnikateľov
  9. Petit Press a RegioMedia rozbiehajú spoločný predaj v regiónoch
  10. Volkswagen Tiguan: takto by malo vyzerať rodinné auto!
  1. Maldivy, Emiráty, Egypt z Bratislavy aj s poistením liečby COVID
  2. Varso Tower od HB Reavis je najvyššou budovou v EÚ
  3. Dáma s pávím pierkom
  4. Slovensko zasiahla vlna nárastu dopytu po produktoch na kĺby!
  5. Spoznajte Olomouc – univerzitné mesto a svoju budúcnosť
  6. Získaj náskok pred štartom
  7. 2. ročník Social Awards Slovakia prichádza
  8. MetLife spustila online nahlasovanie poistných udalostí
  9. Minulý rok boli v priemere ukradnuté takmer tri autá denne
  10. Žabka expanduje na západe krajiny, hľadá nadšených podnikateľov
  1. Dovolenka v Egypte: Vyskúšali sme, ako sa aktuálne cestuje 19 095
  2. 5 najčastejších dôvodov, pre ktoré sa v noci budíme 12 081
  3. Ako vyzerá majetok Slovákov? Zvyšuje sa najmä z jedného dôvodu 9 067
  4. Séria dvoch príloh: Angličtina nielen pre maturantov 6 921
  5. V sobotu do bezpečného Ománu so zľavou 486 eur 6 831
  6. 10 vecí, kvôli ktorým do banky už chodiť nemusíte 6 596
  7. Príbeh Patrika Tkáča a J&T, Lidl verzus Tesco a investičné tipy 6 205
  8. Volkswagen Tiguan: takto by malo vyzerať rodinné auto! 5 797
  9. Zažite farebný Marakéš a hory Atlasu so slovenským sprievodcom 5 190
  10. Trnavská univerzita: 385 rokov akademickej excelentnosti 4 922
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Neprehliadnite tiež

Podnikateľ Michal Suchoba.

Ministerstvo spravodlivosti finišuje so žiadosťou o vydanie.

7 h

OĽaNO by volilo podstatne menej ľudí.

5 h
Komentár Zuzany Kepplovej

Zavolajte mi vedcov

Zuzana Kepplová, komentátorka denníka SME.

U Matoviča nepožívajú vedci a odborníci vyšší status ako v režime Fica.

11 h
Ilustračné foto.

Nejde iba o peniaze.

17 h