V obchodoch dnes nájdeme veľké množstvo ovocných štiav z takmer všetkých druhov ovocia a zeleniny. Viete, ako si vybrať tie najlepšie? Šťavami môžeme nahradiť aj olovrant či desiatu. Dodávajú nám zdravie aj krásu. Sú čiastočným zdrojom vitamínov A, C, E, vitamínov skupiny B, vápnika i fosforu. Šťavy z červeného ovocia, ale aj ostatné, ktoré obsahujú vitamíny C, E a betakarotén, chránia organizmus pred vznikom nádorov. Šťavy zvyšujú aj odolnosť organizmu, posilňujú kosti a spomaľujú prejavy starnutia. Dodávajú nám vlákninu a pektíny, ktoré regulujú trávenie.
Môžu šťavy nahradiť ovocie a zeleninu?
Najvhodnejšie je kombinovať šťavy s čerstvým ovocím a zeleninou. Šťavy obsahujú menej vitamínov C a B, ale aj vlákniny. Tieto zložky sa totiž odstraňujú spolu s dužinou a šupkou počas spracovania a vplyvom tepla počas pasterizácie. Na rozdiel od čerstvo vytlačených štiav z ovocia a zeleniny však kupované šťavy obsahujú menej chemických nečistôt – sedemdesiat percent nečistôt ostáva v dužine a iba približne tridsať percent prechádza do šťavy.
Pozerajte, čo kupujete
* Lacná šťava obyčajne neznamená vysokú kvalitu. Najvhodnejšie je kupovať stopercentné a nesladené šťavy.
* Ak sa rozhodnete pre ovocný nektár, mali by ste vedieť, že je riedený a prisladzovaný. Preto obsahuje viac kalórií.
* Šťavy s dužinou sú hodnotnejšie ako číre. Obsahujú viac vlákniny a vitamínov. Sú pomerne husté a ak majú uhasiť smäd, je najlepšie rozriediť ich vodou.
***
V závislosti od prevládajúcej zložky delíme šťavy na tri skupiny:
1. Šťavy, ktoré dodávajú veľké množstvá vitamínu C: paradajková, z čiernych ríbezlí, s malinami, jahodami a citrónom. Zvyšujú odolnosť organizmu.
2. Šťavy bohaté na beta-karotén: z mrkvy, marhúľ, exotického ovocia a melónov. Majú dobrý vplyv na pokožku a zlepšujú zrak.
3. Ostatné druhy štiav obsahujú v neveľkých množstvách všetky minerálne zložky a vitamíny. Patria k nim: jablková šťava, hroznová a hrušková, ale aj šťava s prímesou cvikly alebo zeleru.
(tem)