
Miroslava Baťková vo zvolenskej nemocnici. FOTO SME - JÁN KROŠLÁK
né huby.
Ako uviedla jedna z dcér, 16-ročná Miroslava Baťková, niekoľko hodín po zjedení opražených húb začala mať bolesti malá sestra a o chvíľu mala problémy už aj ona. Okamžite zavolali pohotovosť a v pondelok krátko po polnoci ich aj s otcom hospitalizovali. Lepšie obišli iba brat a matka, ktorá huby pripravovala.
Podľa lekárov bolo šťastie, že rodine vypláchli žalúdky a poskytli lieky hneď pri prvých príznakoch podozrenia z otravy. Neskôr by už hrozilo poškodenie obličiek a pečene.
Odborníci tvrdia, že modráky sú jedlé huby, vyžadujú však dlhšiu a dôkladnú tepelnú úpravu. Rodina Baťkovcov modráky konzumovala bežne, Miroslava ale pripustila, že väčšinou po usušení, keď sa museli dlhšie variť.
„Keď som sa v televízii pozerala na podobné prípady, vždy som si myslela, že sa mi to stať nemôže. Otec je dobrý hubár.“
Stav Baťkovcov je momentálne dobrý a po ďalších vyšetreniach by ich koncom týždňa mohli z nemocnice prepustiť. (wm)