nosť. Melón je takisto zdrojom draslíka a karoténu (vďaka ktorému je pokožka pružnejšia) a vitamínu A. Mali by ho jesť najmä budúce mamičky a starší ľudia. V ľudovom liečiteľstve bol liekom na podagru – chronickú chorobu kostí a kĺbov, podráždenie pečene a ťažkosti s močením. Pravidelné pitie melónovej šťavy znižuje hladinu cholesterolu, prečisťuje tráviacu sústavu a zlepšuje látkovú premenu.
Melónové šaláty
Z melónu si môžete pripraviť osviežujúce šaláty. Stačí ho pomiešať s malinami, hruškami a ríbezľami alebo – pre maškrtnejšie jazýčky – zmiešať pokrájané kúsky žltého a červeného melóna, pridať pokrájané broskyne, mierne posypať práškovým cukrom, pokvapkať rumom a podávať dobre vychladené.
Skladovanie melónov
Melóny už po odtrhnutí nedozrievajú, preto si treba vyberať vždy zrelé. Môžeme ich skladovať desať dní v izbovej teplote a nakrojené ovinúť do priesvitnej potravinovej fólie, vložiť do chladničky a čo najrýchlejšie spotrebovať. Melón je vhodný ako dezert, ale originálny chod predstavuje aj podávaný so šunkou a so syrom.
(tom)