
FOTO SME - JÁN KROŠLÁK
Viac ako šesťsto kôz pokope sa však dá vidieť len na kozej farme v kysuckej obci Podvysoká. Farma je najväčšia nielen na Slovensku, ale aj v okolitých krajinách.
„Začiatkom 90. rokov sa stal veľkochov kôz pomaly módou, dnes sa chovy dajú zrátať na jednej ruke. Príčin je viacero, napríklad chýbajú spracovatelia,“ tvrdí majiteľ Miroslav Janeček. Pred šiestimi rokmi spolu s manželkou začínali so sto kusmi, postupne by chceli dosiahnuť tisícku.
„Rozhodli sme sa pre zmenu v našom živote a vedeli sme, že to musí byť niečo výnimočné. Tak sme si vybrali kozy,“ spomína Janeček na začiatky farmárčenia. „Sú to veľmi zvláštne a učenlivé tvory, starostlivosť o ne je však veľmi náročná,“ hovorí. On sám mlieko nepije.
Predtým pracoval ako nábytkársky technik, manželka bola detskou sestrou. Dnes sú celé dni na farme. Okrem predaja čerstvého mlieka skúšali zo začiatku aj výrobu a predaj syrov, to sa im však neosvedčilo. V apríli tohto roku začali vyrábať sušené mlieko, vhodné pre alergikov na kravskú a sójovú bielkovinu. „Týchto ľudí stále pribúda, najmä medzi deťmi,“ hovorí bývalá detská sestra.
Spolupracujú s Výskumným ústavom mliekarenským, vlani prebehla skúšobná prevádzka drahej originálnej technológie. Jej ročná kapacita je milión litrov mlieka, zatiaľ beží asi na polovičný výkon. Okrem mlieka vlastných kôz spracúvajú v Podvysokej aj mlieko od iných chovateľov, napríklad až z Levíc či Rimavskej Soboty. „Napriek vysokým nákladom sa to oplatí, ak nájdete seriózneho odberateľa,“ hovorí Janenček. Nedávno dostala farma biocertifikát, tento týždeň by mali podpísať zmluvu o dodávaní kozieho sušeného biomlieka do USA.