Unavená tvár a dlhé hodiny strávené na pracovnej stoličke ako symboly uspešného manažéra - sa stávajú minulosťou. Pravda je taká, že vrcholoví manažéri veľkých britských korporacií pracujú stále menej a čoraz viac si vychutnávajú voľné víkendy strávene v rodinnom kruhu alebo na športoviskách. Ukazal to najnovší prieskum, ktorého výsledky priniesla britská agentúra BBC News.
Menia sa aj stravovacie návyky manažérov. Ešte pred niekoľkými rokmi bol vizitkou pracovného nasadenia uspešného manažéra narýchlo pripravený hamburger, ktorý mu kúpila sekretárka v najbližšom stánku. To dnes neplatí a kedysi frekventované heslá vedúcich pracovníkov, že normálne obedy v reštauráciach alebo podnikových jedálňach sú iba pre slabochov, postupne miznú.
„Ešte pred tromi rokmi pracoval šesť dní do týždňa každý piaty manažér, dnes je to už iba každý desiaty. Takisto počet riaditeľov tráviacich v práci viac ako 50 hodín týždenne sa znížil z jednej štvrtiny na 20 percent,“ píše časopis Management Today.
Prieskum na druhej strane ukázal neochotu vedúcich pracovníkov „popustit uzdu“ pracovného nasadenia pre nižšie kádre. Tie nemajú na „relaxačnú pracovnú kultúru“ nárok. „Bitka o voľnejšie pracovné prostredie vedená nižšie postavenými pracovníkmi zastala na mŕtvom bode. Vyhrali ju iba zamestnanci veľmi malého počtu firiem a organizácií,“ dodáva Management Today.
Nedávno publikovaný prieskum britského Inštitútu manažmentu ukázal, že so znižujúcim sa nasadením idú ruka v ruke rastúce zárobky. „Platy šéfov britských firiem vzrástli za posledných dvanásť mesiacov o takmer 13 percent, ostatní zamestnanci sa museli uspokojiť so štyrmi percentami,“ uvádzajú výsledky prieskumu.
TOMÁŠ KUČA, Sydney