
Zamestnanec rybárskeho priemyslu spracúva úlovok. FOTO – REUTERS
BRUSEL – Európska komisia včera po dlhom otáľaní prijala kontroverzný návrh najväčšej reformy v oblasti rybolovu za posledných 30 rokov, ktorá má zachrániť upadajúci európsky rybársky priemysel. Neriešili komplikované pletky nadnárodnej hospodárskej politiky, ale problém oveľa hrozivejší: v európskych vodách je čoraz menej rýb.
Po dlhých konzultáciách s ekológmi navrhli záchranný plán: chcú rozobrať 8600 lodí, znížiť rybárske kapacity EÚ o 40 percent a obmedziť dotácie pre rybný priemysel. To vraj obmedzí nehospodárny výlov nedospelých rýb z väčších hĺbok. Obnoví sa prirodzená reprodukcia a tony čerstvého rybieho mäsa znovu zaplnia európske vody a žalúdky.
Komisia vo svojom návrhu spomína aj ukončenie súčasného systému ročného stanovenia rybárskych kvót. Tento systém by malo nahradiť tzv. viacročné spravovanie. „Pre rybárstvo Európskej únie je to hop alebo trop. Buď nájdeme odvahu urobiť rozumné reformy teraz, alebo sa v nasledujúcich rokoch budeme bezmocne pozerať na úpadok rybárskeho priemyslu,“ povedal európsky komisár pre rybolov Franz Fischler.
Reforma vyvolala búrlivé reakcie rybárskych veľmocí. Kritici skloňujú hlavne odhadovaných 28 000 pracovníkov, ktorí sa pre reformu ocitnú na dlažbe. Z južnej Európy počuť rozhnevané komentáre. Vodcom odporcov je Španielsko, ktoré minie polovicu celoeurópskeho rozpočtu na rybolov. Španielsky rybársky priemysel dáva prácu 65 000 ľuďom. Madrid považuje reformu za nevyváženú. Ohlásil už, že sa spojí s krajinami, ktorým by návrh mohol uškodiť. Ide napríklad o Grécko a Portugalsko. Komisia chce straty rybárom vykompenzovať tým, že dostanú v rokoch 2003 až 2006 takmer 272 miliónov eur na výpomoc pri hľadaní náhradnej práce.
Rybári pritom sami nesú na hrozivom zmenšení rybích zdrojov podiel viny. V snahe o istý úlovok používajú siete s malými okami. V tých ostanú aj mladé ryby, ktoré majú zachovávať rod. Spolu so znečistením a zmenou teploty morí to spôsobilo, že sa ryby prestali rozmnožovať.
Jednou z prvých obetí neregulovaného lovu sa stala v celej Európe obľúbená treska. Z najrozšírenejšej jedlej ryby kontinentálnych vôd sa premenila na ohrozený druh. Tu zohrala úlohu aj ľudská prieberčivosť – Angličania si nevedeli predstaviť, že by ich obľúbené „fish&chips“ pražili z inej ryby než z klasickej tresky. (zo, reuters)