BRNO – Českí farmári budú môcť vyvážať hydinu a bravčové mäso na Slovensko v prípade, že nepoužívajú v kŕmnych zmesiach mäsovo-kostné múčky a rastové stimulátory. Česká Štátna veterinárna správa po dohode so slovenskou stranou vydá predpisy, na základe ktorých obchodníci dostanú certifikáty na dovoz týchto komodít na Slovensko. Na včerajšom rokovaní v Brne sa na tom zhodli riaditeľ sekcie veterinárnej starostlivosti slovenskej Štátnej veterinárnej a potravinovej správy Dušan Hlinka a ústredný riaditeľ českej veterinárnej správy Josef Holejšovský.
„Zákaz dovozu a vývozu hovädzieho mäsa zostáva naďalej. Na vývoz hydinového a bravčového mäsa a produktov z nich na Slovensko spracujeme pre okresné veterinárne správy informácie, podľa ktorých budú udeľovať certifikáty. Nemalo by to trvať dlhšie ako týždeň, potom bude možné tieto komodity vyvážať okamžite,“ spresnil Holejšovský. (tasr)