PRIEVIDZA – Ojedinelú zbierku približne 500 starších i nových kuchárskych kníh v slovenskom jazyku má vo svojej zbierke 59-ročný zberateľ Ivan Čulen z Prievidze. Medzi najvzácnejšie exempláre patrí Nová kuchárska kniha z roku 1930, ktorej zostavovateľkou bola známa slovenská spisovateľka Terézia Vansová. Vlastní tiež čiastočne poškodenú Slovenskú ľudovú kuchárku, ktorej prvé vydanie, podľa údajov v nej, vyšlo už v roku 1914.
Medzi najoriginálnejšie pôvodné recepty od T. Vansovej patrí napríklad „raková“ polievka, pľúckové pirôžky, „pohánčená“ kaša, pečené čvíkoty (divožijúce vtáky podobné holubom), fučka alebo podbíjanka (zemiaková kaša s múkou), okroška (studená kôprovo-uhorková polievka), hladovica (kapustnicová polievka s klobásou) a iné. V najstaršej spomínanej knihe sú zaujímavé rady, ako šetriť vo vojnovej kuchyni a z mála pripraviť dobré a chutné jedlo. Napríklad „zásmažku“ bolo treba z masti urobiť do zásoby a zobrať z nej vždy iba toľko, koľko gazdiná potrebuje. Okrem kuchárskych I. Čulen vlastní aj mnoho ďalších vzácnych kníh. (tasr)