Potvrdzujú to aj najnovšie výskumy britských vedcov z Inštitútu pre výskum potravín v Norwichi, podľa ktorých pravidelná konzumácia
jabĺk môže predĺžiť život.
Vedci izolovali polyfenolové látky, najmä zložitý epikatechín, ktorý stimuluje krvný obeh, imunitný systém a omladzuje srdce. Vďaka nemu sa proces kôrnatenia ciev, jednej z hlavných príčin kardiovaskulárnych ochorení a infarktu, spomaľuje až o 21 percent.
„Najväčšia koncentrácia spomínaného polyfenolu je v divorastúcich jablkách,“ informujú odborníci, ktorí uskutočnili aj experiment.
Dobrovoľníci, ktorí sa na ňom zúčastnili, mali za úlohu konzumovať určité množstvo jablčnej šťavy. Z výsledkov vyplýva, že ich organizmus omladol o 17 rokov. O tom, aké množstvo treba skonzumovať, aby človek viditeľne omladol, sa však britskí vedci nezmieňujú.
Zdroj zdravia
Jablká takmer neobsahujú bielkoviny, majú však vysoký obsah vody a málo sacharidov. Sú mimoriadne bohaté na vitamíny, stopové prvky a vysoký obsah draslíka. Obsahujú až 30 percent vlákniny. Regenerujú a očisťujú organizmus, znižujú hladinu cholesterolu a cukru v krvi, účinne pomáhajú pri reumatizme, lámke, arterioskleróze, chronickom ekzéme a iných kožných ochoreniach. Majú vplyv na zrak, kožu, nechty a vlasy.
Okrem toho jablká obsahujú látky, ktoré pomáhajú organizmu lepšie prijímať železo z druhých produktov. Priaznivo tiež pôsobia na nervový systém a sú vhodné aj proti nespavosti. Zo šupky a dužiny, ktoré chránia jadrovník, sa v ľudskom organizme uvoľňujú látky s liečivým i preventívnym účinkom. Odvar z jabloňových kvetov má upokojujúce účinky a zmierňuje záchvaty kašľa. Sú tiež osvedčeným prostriedkom pri ťažkostiach s kĺbmi a sú vhodné aj pre diabetikov.
Účinný epikatechín
Okrem jabĺk je bohaté na epikatechín aj kakao.
Britskí odborníci strávili roky tým, že pozorovali domorodcov v Paname, ktorí ho pravidelne konzumovali.
Nejde však o kakaové nápoje, aké pijeme bežne u nás, ale pripravené z prírodného kakaa bohatého na epikatechín. Zistili, že najznámejšie zdravotné problémy, ktoré nás bežne ohrozujú (mozgová porážka, choroby srdca, rakovina a cukrovka), konzumenti kakaa nepoznajú. Miestni obyvatelia vraj vypijú až 40 šálok kakaa týždenne.
Okrem kakaa našli vedci túto látku aj v zelenom čaji, vo víne, v čokoláde a v niektorých druhoch ovocia a zeleniny.
Autor: ata