Kiwano je známe tiež pod názvom africká uhorka. Plody tejto tekvicovitej zeleniny sa k nám sa dovážajú zo Strednej Ameriky a z Izraela.
Plod je oranžová, 5 až 15 centimetrov dlhá, široko oválna až pretiahnuto guľovitá ostnatá tekvička. Na povrchu vyrastajú krátke kužeľovité výčnelky, ktoré majú v prírode ochranný význam. Nezrelý plod má okolo tŕňov zelenú kresbu. Dužina je spočiatku zelená, neskôr výrazne oranžová.
Konzumuje sa zelená dužina aj so semenami. Obsahuje významné množstvo draslíka, horčíka a vitamínu C (100 gramov plodu pokryje až 40 percent dennej potreby vitamínu C). Má málo kalórií, preto je vhodné aj pri redukčnej diéte.
Zrelé plody chutia ako banán, kivi, citrón alebo uhorka (v závislosti od odrody a stupňa zrelosti). V čerstvom stave sa konzumuje dužina so zrnkami, posypaná cukrom. Výborné sú zmiešané s citrónovou šťavou, so šľahačkou alebo banánom. Môžeme ich kombinovať s dalšími druhmi zelenín na pikantné šaláty.
Priečne nakrájané plátky používame aj na obloženie mäsitých jedál. Kiwano je veľmi dobré do všetkých druhov šalátov alebo marmelád.
Autor: Ján Pavlovkin