Celá rastlina obsahuje éterický olej, silicu kumarín, triesloviny, horčinu, živicu a ďalšie látky. Ako liečivá rastlina sa používa na potlačenie kašľa. Levanduľa má aj močopudné účinky. Upravuje tiež trávenie a nervovú činnosť. Využíva sa tiež do horúcich uvoľňujúcich kúpeľov. Levanduľový olej je vhodný na ošetrenie popálenín, pri poštipnutí hmyzom alebo ošetrení drobných rán.
V kuchyni sa kvety levandule využívajú na kandizovanie a prípravu marmelád. Ochucuje sa nimi olej a ocot. Vhodné sú pri úprave jedál z diviny a rýb.
Levanduľa je 20 až 60 centimetrov vysoký, priamo rozkonárený poloker. Stonky i listy sú pokryté krátkymi sivými chĺpkami. Kvety sú výrazne voňavé, modrofialovej farby. Kvitnú od júna do augusta.
Obľubuje slnečné, teplé polohy chránené pred vetrom. Vyhovujú jej výživné a dobre priepustné pôdy. Dobre sa jej darí aj v črepníku. Rozmnožuje sa stratifikovanými semenami na jar. Rastlinky však majú zriedkakedy rovnaké vlastnosti ako materská rastlina. Vhodnejšie je rozmnožovanie odrezkami odobratými z nekvitnúcich stoniek koncom jari.
Rozmnožuje sa aj delením starších trsov. Z rastliny sa zberajú súkvetia a listy. Súkvetia hneď po rozkvitnutí, listy - pred kvitnutím. Zozberané kvety aj listy sa využívajú čerstvé alebo sušené.
Autor: Ján Červenka