Tekvicový olej

Tekvicový olej je veľká delikatesa. Centrum jeho výroby je sústredené v susednom Rakúsku, v Štajersku. Veľa jedál sa tam pripravuje s použitím tekvice a oleja. Ak si vo Viedni dáte napríklad miešaný listový šalát s kúskami grilovaných kuracích pŕs, sú pol

iate práve tekvicovým olejom, a hneď po jedle budete mať nutkanie kúpiť si olej v tamojších potravinách, aby vám už v chladničke nikdy nechýbal. Má zvláštnu chuť a je nielen lahodný, ale aj zdravý.

Olej sa vyrába zo semien tekvice. Z jedného hektára sa pozbiera asi 500 kg semien. Na výrobu oleja lisovaním za studena je potrebných asi 2,5 kg semien bez šupky. Vylisuje sa z nich olej tmavozelenej farby, ktorá sa v slnečnom svetle javí ako jemne červená. Olej sa zo semien lisuje po ich jemnom opražení. Je potrebné uchovávať ho potom v tmavej nádobe, v suchu a chlade, inak by mohol zhorknúť.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

SkryťVypnúť reklamu

Na Slovensku je zatiaľ jediný výrobca, ktorý semená dopestuje, vylisuje v Slovinsku a fľaše plní znova u nás. Prečo je to také zložité? Pretože lis je veľmi drahý, no olej je veľmi zdravý. Aj preto sa zdĺhavý proces oplatí. Tento olej dostať najmä v obchodoch racionálnej výživy. Pravda je aj to, že z tekvicových olejov, ktoré sa u nás predávajú, je asi najchutnejší. Tajomstvo kvality je ukryté práve v poctivej malovýrobe. Používa sa len na studenú kuchyňu.

Prečo je zdravý

Tekvicový olej je úplná bomba. Obsahuje vitamíny A, B1, B2, B6 a E, prvky ako zinok, draslík, fosfor, železo, mangán, zinok, selén a omega 3 a 6 nenasýtené mastné kyseliny. Štúdie ukázali, že pôsobí preventívne proti rastu rakovinových buniek prostaty a tiež dokáže ich rast aj zastaviť. Pôsobí proti infekciám močového ústrojenstva, pomáha pri liečbe srdcových ťažkostí a problémoch s krvným obehom. Skrášľuje pokožku a vylepšuje pamäť, zlepšuje koncentráciu a horčík v ňom obsiahnutý znižuje pocit nervozity. Selén v oleji pomáha odstrániť aj tzv. starecké škvrny.

SkryťVypnúť reklamu

Tekvicové pesto

1 šálka očistených tekvicových semienok

2 šálky strúhaného parmezánu

šálky bazalky

2 strúčiky cesnaku

2 ČL citrónovej šťavy

1/2 šálky tekvicového oleja

2 PL píniových orieškov

olivový olej na doliatie

Všetky prísady spolu zmixujeme a uzavrieme do sterilizovanej nádoby, vrch zalejeme olivovým olejom. Ak by sme nepoužili všetko pesto na cestoviny naraz, zvyšné zalejeme olivovým olejom a držíme v chladničke. Vydrží asi 2 - 3 týždne.

Mozarella s tekvicovým olejom

150 g mozarelly

4 paradajky

2 pol. lyžice balzamikového octa

2 pol. lyžice tekvicového oleja

2 PL posekanej čerstvej bazalky

soľ a korenie

Mozarellu a paradajky nakrájame na plátky a poukladáme na taniere. Paradajky trochu osolíme, okoreníme, posypeme bazalkou a pokvapkáme octom a tekvicovým olejom.

SkryťVypnúť reklamu

Šalát s kuracími prúžkami

a tekvicovým olejom

2 - 3 porcie

50g rukoly

8 paradajok

120 g ľadového šalátu

50 g šalátovej uhorky

1 mrkva

30 g čakanky

1 červená cibuľa

4 PL olivového oleja

1PL tekvicového oleja

1PL balzamikového octa

200 g kuracích pŕs

mleté čierne korenie

soľ

Šalátovú zeleninu nakrájame na rovnaké kúsky. Rajčiaky, cibuľu, uhorku a mrkvu na kolieska. Kuracie prsia pokrájame na pásiky, osmažíme z oboch strán na olivovom oleji do zlatohneda. Zeleninu pokvapkáme octom, okoreníme, osolíme a premiešame. Na vrch poukladáme kuracie pásiky. Pokvapkáme tekvicovým olejom.

Šampiňónová štrúdľa s tekvicovým olejom

250 g šampiňónov

1 cibuľa posekaná nadrobno

2 PL sójovej omáčky shoyu

SkryťVypnúť reklamu

1 malá cukina postrúhaná nahrubo

1 PL paradajkového pretlaku

1 ČL ostrej čili pasty

1 PL strúhanky

3 PL tekvicového oleja

2 PL oleja

soľ a korenie

1 štrúdľové cesto

Cibuľu speníme na oleji, pridáme šampiňóny a dusíme. Po 5 minútach podlejeme sójovou omáčkou, osolíme a okoreníme, pridáme pretlak a čili pastu, primiešame nastrúhanú cukinu. Dusíme asi 10 minút. Necháme vychladnúť. Potom rozvinieme kúpené cesto, uložíme zmes a posypeme strúhankou. Ak je zmes veľmi riedka, pridáme strúhanku. Potom polejeme tekvicovým olejom, zvinieme a pečieme v rozpálenej rúre na 180 °C asi 10 minút.

foto - archív

Autor: Miroslav Kubečka, kuchár, špičkový foodstylista

SkryťVypnúť reklamu

Najčítanejšie na SME

Komerčné články

  1. Leto, ktoré musíš zažiť! - BACHLEDKA Ski & Sun
  2. CTP Slovakia sa blíži k miliónu m² prenajímateľnej plochy
  3. Ako mať skvelých ľudí, keď sa mnohí pozerajú za hranice?
  4. Expertka na profesijný rozvoj: Ľudia nechcú počuť, že bude dobre
  5. Zažite začiatkom mája divadelnú revoltu v Bratislave!
  6. Myslíte si, že plavby nie sú pre vás? Zrejme zmeníte názor
  7. Jeho technológie bežia, keď zlyhá všetko ostatné
  8. Wolt Stars 2025: Najviac cien získali prevádzky v Bratislave
  1. Leto, ktoré musíš zažiť! - BACHLEDKA Ski & Sun
  2. Slovensko oslávi víťazstvo nad fašizmom na letisku v Piešťanoch
  3. CTP Slovakia sa blíži k miliónu m² prenajímateľnej plochy
  4. Zlaté vajcia nemusia byť od Fabergé
  5. V Košiciach otvorili veľkoformátovú lekáreň Super Dr. Max
  6. Ako mať skvelých ľudí, keď sa mnohí pozerajú za hranice?
  7. Ako ročné obdobia menia pachy domácich miláčikov?
  8. Probiotiká nie sú len na trávenie
  1. Myslíte si, že plavby nie sú pre vás? Zrejme zmeníte názor 6 665
  2. Expertka na profesijný rozvoj: Ľudia nechcú počuť, že bude dobre 6 435
  3. Unikátny pôrod tenistky Jany Čepelovej v Kardiocentre AGEL 4 732
  4. V Košiciach otvorili veľkoformátovú lekáreň Super Dr. Max 4 345
  5. CTP Slovakia sa blíži k miliónu m² prenajímateľnej plochy 3 436
  6. Jeho technológie bežia, keď zlyhá všetko ostatné 2 662
  7. Ako mať skvelých ľudí, keď sa mnohí pozerajú za hranice? 1 950
  8. The Last of Us je späť. Oplatilo sa čakať dva roky? 1 241
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťZatvoriť reklamu