Kedysi sa hovorilo, že huby sú chlebom chudobných. Znamenalo to, že táto potravina rastie v lese zadarmo a chudobní ľudia si z nej pripravia akýkoľvek výdatný pokrm. Potom som sa v jednej hubárskej príručke dočítal, že to až taká pravda nie je, pretože výživná hodnota húb je prakticky nulová. Autor príručky tvrdil, že chemické zloženie húb je takmer rovnaké ako zloženie kroviek hmyzu - obsahuje chitín a ten je nestráviteľný. Mohli by ste byť akokoľvek chudobný a hladný, z kroviek chrústov sa skrátka nenajete, len vám budú škrípať pod zubami. Autor príručky dodal, že huby sú len doplnkom stravy - dodajú vôňu i chuť, ale žiadne kalórie v nich nie sú. Našťastie, náš autor Miloš Mikuš sa v hubách vyzná a vo svojom článku dáva veci na správnu mieru - huby sú nielen voňavé a chutné, ale i výživné a dokonca obsahujú aj zdraviu prospešné látky. Pravda, okrem niektorých, ktoré sú jedovaté. Keďže hubárska sezóna je stále v plnom prúce, prečítajte si článok Miloša Mikuša a určite sa s košíkom rozbehnete do najbližšieho lesa, aby ste si nazbierali čo najviac húb a tešili sa, akú dobrotu si z nich pripravíte. Prajem vám dobrú chuť a príjemné čítanie.
Článok pokračuje pod video reklamou
Článok pokračuje pod video reklamou