Tofu je ľahko stráviteľný syr. Jeho hlavným pozitívom je vysoký obsah bielkovín pri nízkej kalorickej hodnote a minimálnom množstve cholesterolu. Dodáva ľudskému organizmu mimoriadne cenné bielkoviny, ktoré si za bežných okolností čerpá z mäsa, rýb, vajíčok a mliečnych výrobkov. Podľa americkej kuchárky Tofu Cookery je v rozmixovanej podobe vhodné dokonca aj pre kojencov.
Tofu sa pripravuje zo žltých sójových bôbov. Vyzerá ako tvaroh a získava sa vyzrážaním sójového mlieka, oddelením bielkovinovej hmoty od srvátky a vylisovaním. Na trhu sa vyskytuje buď tzv. hodvábne tofu, ktoré sa svojou štruktúrou podobá skôr na pastu ako na syr, alebo tuhé, ktoré má menší obsah vody, a preto pripomína ovčí syr.
Tofu ako rastlinná bielkovina nahrádza živočíšnu bielkovinu – mäso, preto je jednou z najvýznamnejších zložiek vegetariánskej stravy. Chutne pripravené je zdravým obohatením jedálneho lístka. Má neutrálnu nevýraznú chuť, ale jeho výhodou je, že priberá chute. Pri jeho úprave používame vhodné koreniny a rôzne prísady. Najčastejšie ho ochucujeme sójovou alebo worcestrovou omáčkou, mletou rascou, mletou červenou paprikou, chilli korením, čiernym korením, cibuľou, horčicou, kečupom, majoránkou, sezamom, mätou piepornou a inými bylinkami podľa chuti.
Pripravovať ho môžeme ako obaľovaný vyprážaný rezeň, môžeme ho variť, grilovať, zapekať, pripravovať z neho nátierky, šaláty a polievky. Sójový olej neobsahuje cholesterol a obsah vlákniny sóju predurčuje pre redukčné diéty. Má veľký význam v procese látkovej premeny. Sója je zaradená k siedmim najdôležitejším potravinám sveta, a bude sa pestovať aj na ceste človeka na Mars. (ea)