mlieka zo sójových bôbov. Podľa legendy ho objavili budhistickí mnísi, ktorí si počas úteku varili polievku z rozomletej sóje. Vyšplechnutá morská voda na nej vytvorila zrazeniny – a tak vzniklo prvé tofu. Tradícia zrážania morskou vodou sa udržala dodnes. Nikto na svete vám nepovie toľko o tofu a s takou láskou ako Japonci. Je to pre nich rovnako mystické jedlo ako pre nás chlieb. V Japonsku je toľko výrobní a predajní tofu ako u nás mäsiarstiev. Japonské ženy naň každé ráno čakajú s mištičkami pred tofujasanom. Pridáva sa do každého jedla. Použitie sóje v kuchyni vyústilo do viacerých technologických postupov. Vznikli tradičné produkty ako sójové mlieko, syr, kvasená sója a sójová omáčka.
Do Európy sa sója dostala v 17. storočí z Japonska vďaka nemeckému botanikovi Engelbertovi Kaemferovi. Koncom šesťdesiatych rokov popularita sójových výrobkov výrazne vzrástla pod tlakom amerického zdravotného programu.
Pre Slovensko je táto plodina celkom bežná. Pestovala sa u nás od roku 1800, zo začiatku menej, ale v poslednom období sa sójové plochy na Slovensku zväčšujú. V súčasnosti u nás existujú dve firmy na spracovanie sóje – Sojaprodukt v Drietome a Alfa Bio v Banskej Bystrici. (ea)