O tofu ako o lieku sa u nás rozmýšľa stále málo. Svedčia o tom zlé skúsenosti s jeho používaním tam, kde by to bolo najpotrebnejšie – v nemocniciach. Aj napriek tomu, že sójový syr patrí medzi potraviny odporúčané Výskumným ústavom výživy v Bratislave pre pacientov postihnutých kardiovaskulárnymi chorobami. Dá sa ním predísť napríklad chorobám srdca a ciev, cukrovke, osteoporóze, obličkovým ťažkostiam, žlčovým kameňom či znižovať riziko nádorových ochorení. Sójové výrobky možno odporučiť prakticky pri všetkých diétach – najmä pri arterioskleróze, vysokom krvnom tlaku, obezite, alergii na mlieko, poruchách pečene i tráviaceho traktu.
V štatistikách cievnych a rakovinových ochorení zastáva naša krajina popredné miesto. Najväčším nepriateľom slovenskej populácie sú nezdravé a nesprávne stravovacie návyky. Tie totiž preferujú zákerné tuky, ktoré majú na svedomí 30 až 70 percent kardiovaskulárnych a nádorových ochorení.
Pred časom sa v súvislosti s konzumáciou sójového syra objavili informácie z Centra pre výskum zdravia na Havaji, že výrobky zo sójových bôbov nemusia byť až také zdravé. Počas výskumu sa totiž prišlo k záveru, že nadmerné konzumovanie tofu vedie u ľudí v strednom veku k väčšej náchylnosti k mentálnym poruchám, v krajných prípadoch až k strate pamäti. Havajská štúdia údajne dokazuje, že jedenie tofu dva a viackrát týždenne ovplyvňuje činnosť mozgových buniek, znižuje koncentráciu a pamäťové schopnosti a vedie dokonca k atropii mozgu. V Európe, ale aj v USA, sa zároveň objavili pochybnosti o geneticky manipulovanej sóji a výrobkoch z nej. Proti tomu sa ostro postavilo Spoločenstvo vegetariánov, ktoré tvrdenia popiera a proklamuje, že tofu bolo zaradené medzi zdraviu prospešné zložky stravy s preukázateľným prínosom.
Japonská štúdia tvrdí, že sójové bielkoviny vedú k zvýšeniu počtu tzv. LDL receptorov, ktoré umožňujú vstup cholesterolu do bunky a jeho ďalšie spracovanie. Tento účinok sa môže podieľať aj na nižšej úmrtnosti ľudí konzumujúcich stravu zloženú z rýb, tofu, zemiakov a zeleniny. Niekoľkotisícročná tradícia konzumácie tofu v ázijských krajinách by mohla byť teda dostatočnou zárukou pozitívnych účinkov tofu. Veď napokon – Japonci by v opačnom prípade museli byť už dávno hlúpi. (ea)