
FOTO SME – PAVEL MAJER
. Plne sa oddal prírodnému spôsobu života, zbieraniu liečivých rastlín, hríbov, lesných plodov a biozáhradkárčeniu.
Menej ho však poznáme ako veľkého gurmána, a v poslednom období dokonca ako výmyselníka v oblasti zdravej výživy. Zaumienil si totiž vyrobiť vegetariánsku zabíjačku, ktorá by bola rovnako chutná a sýta ako tá klasická, ale mala by ešte jednu veľkú prednosť – bola by výživná a dokonca by mala aj liečivé účinky. Prichádza s originálnou ponukou: jaternicami, krvavničkami, klobásami, gulášom, tlačenkou, sekanou a fašírkou, na nerozoznanie podobnými mäsitým zabíjačkovým špecialitám.
Rozdiel je v základnom materiáli
Rozdiel je „iba“ v tom, že základným materiálom jeho produktov je sója a tekvica. Samozrejme, know-how si pán Polakovič necháva pre seba. Je vlastníkom receptov a výrobných postupov. Ich vývoju a prezentácii sa intenzívne venuje tretí rok. Na krvavničku, jaternicu a klobásu už získal certifikáty a povolenie okresného hygienika na výrobu, ďalšie sú v štádiu overovania.
Svoje produkty ponúka v dvoch verziách. Plnené v baraňom čreve sú vhodné pre všetkých, ktorým nedovolí zdravie jesť skutočnú zakáľačku. V poréznom celofáne a polyamide sú určené pre vegetariánov a vegánov. Tieto potraviny neobsahujú cholesterol a znižujú jeho hladinu v krvi. Ich vysoký obsah vláknin a prírodného vápnika je prevenciou pred onkologickým ochorením hrubého čreva a chráni pred osteoporózou. Pán Polakovič je presvedčený, že tieto potraviny mali byť už dávno súčasťou jedálneho lístka nemocníc, diétnych a vegetariánskych reštaurácií, školských a podnikových jedální či bufetov rýchleho občerstvenia.
Hody ako pred rokmi
Degustácia (ne)zabíjačkových pochúťok mala úspech aj v zahraničí, napríklad v Rakúsku na medzinárodnej akcii Hody ako pred dvesto rokmi, financovanej z fondov EÚ. Výrobky vzbudili ohlas na medzinárodnom seminári o zdravej výžive, ktorý sa konal v Banskej Bystrici pod záštitou najväčšieho výrobcu sójového syra na Slovensku, Alfa Bio v Banskej Bystrici. Zakladateľ výroby tofu na Slovensku a riaditeľ Alfa Bio Ján Luntner podporuje výrobu potravín, ktorých súčasťou (asi 18 percent) sú sójové texturáty Tofu a Okara. Ing. Hetényi zo zvolenskej Mäspomy zase vymýšľa aromatické a chuťové ingrediencie.
Všetky výrobky sú v súlade s Národným programom podpory zdravia pre roky 2000-2010. Ich zavedenie do výroby by malo výrazný podiel vo zvyšovaní objemu rastlinnej výživy na stoloch slovenských konzumentov. Vzhľadom na jedinečnosť skĺbenia gurmánskych špecialít so zásadami zdravej výživy majú dobré vyhliadky aj na trhoch Európskej únie. Garanciou je cena neprekračujúca cenu klasických mäsových výrobkov, na ktoré sa chuťou i tvarom ponášajú. Napriek intenzívnemu hľadaniu sa však doteraz neozval vhodný investor, ani spoločník. Vlastný zdroj potravín, získanie certifikátov a povolenia na výrobu doteraz stáli Mira Polakoviča bezmála tristotisíc korún.
Pracovná príležitosť v Osuskom
Predstava o výrobe zdravých potravín je užitočná a teoreticky reálna: pán Polakovič by ich najradšej vyrábal doma v Osuskom – dedine s asi 650 obyvateľmi v Senickom okrese. Chcel by tak vytvoriť pracovné príležitosti pre miestnych obyvateľov. Vedenie obce je ochotné prenajať objekt starej školy, ktorý by po nevyhnutných úpravách vyhovoval podmienkam pre výrobu asi 3000 porcií bezmäsitej zakáľačky denne. Výroba si však vyžaduje techniku a technológiu spracovateľov mäsa a producentov mäsových výrobkov, ktorá spolu s preklenovacou pôžičkou a výdavkami na reklamu predstavuje zhruba desať miliónov.
Miro Polakovič je presvedčený, že umiestnenie sídla v Osuskom by bolo výhodné aj vzhľadom na rozvoj spolupráce Slovenska s Rakúskom a ČR v rámci euroregiónu Záhorie – Weinviertel – Južná Morava, o ktorého vznik sa sám zaslúžil.
EVA ANDREJČÁKOVÁ