Proso

Neveril som, že jedlo z prosa môže byť také chutné. Ešte pred pár rokmi som ho mal len za krmivo pre andulky, no dnes je už všetko inak. Chutí výborne, no jeho najväčšia výhoda je v jeho vyváženej skladbe. Tuky, bielkoviny, cukry a vláknina sú v ideálnom

tipy a triky
n Ak do uvareného pšena pridáme paraorechy a hrozienka, dostaneme výbornú raňajkovú kašu. Dosladiť ju ešte môžeme trochou sirupu z agáve.
n Uvarené pšeno chutí výborne aj v recepte na tabbouleh, kde vymeníme kuskus za pšeno. Výborné aj pre ľtipy a triky n Ak do uvareného pšena pridáme paraorechy a hrozienka, dostaneme výbornú raňajkovú kašu. Dosladiť ju ešte môžeme trochou sirupu z agáve. n Uvarené pšeno chutí výborne aj v recepte na tabbouleh, kde vymeníme kuskus za pšeno. Výborné aj pre ľ

pomere. Zdroje o pôvode prosa sa rôznia. Jedni vravia o Ázii - Indii a Číne, iní o Južnej Amerike -Bolívii Kolumbii, Peru. Akokoľvek, zmienky o prose majú viac ako 6-tisíc rokov. Posvätným bolo pre Inkov, ktorí ho nazývali "matkou plodín". Počas kolonizácie Španielmi bolo proso pod hrozbou smrti zakázané pestovať. Tak sa snažili dobyvatelia strachom ovládnuť pôvodné obyvateľstvo. Našťastie sa to úplne nepodarilo a dnes si v Amerike začínajú uvedomovať výhody tejto potraviny.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Aj u nás v Európe sa proso hojne jedlo ako kaša alebo placky, postupne ho však vytlačila pšenica a zemiaky. Existujú ešte staré zvyky z dávnych čias na Morave, kde sa ako posledné jedlo na svadbe podáva koláč z pšena, teda lúpaného prosa, takzvaný jáhelník.

SkryťVypnúť reklamu

Rastlina, klas, semeno

Proso je príbuzné amarantu, patrí medzi trávy z čelade lipnicovitých. Býva jednoročné alebo ako trvalka. Dorastá až do 2,5-metrovej výšky. Kvety sú v klasoch. Je známych vyše tristo druhov. Rastie v trópoch, subtrópoch, ale aj v miernom pásme na suchších teplých stanovištiach až do výšky 4-tisíc metrov nad morom. U nás sa mu dobre darí vo vinohradníckych oblastiach. Rastlina sa vysieva v máji, pretože na klíčenie potrebuje teplotu nad 10 °C. Dozrieva v auguste až septembri. Z kláskov sa vymláti semeno prosa veľké asi 2 - 3 mm, ktoré sa po ošúpaní dá tepelne upravovať a konzumovať. Vtedy ho voláme pšeno.

Použitie

Proso ako drobná obilnina dobre nasáva vodu, takže po uvarení sa jeho objem asi strojnásobí. Hodí sa ako príloha k jedlám, namiesto kuskusu, po rozmačkaní je z neho výborná kaša nasladko alebo s cibuľkou naslano. Vhodné je aj do polievky, po sparení a usušení sa dá mlieť na múku, z ktorej sa robia placky alebo aj buchty. Alebo je možné ho pridávať k lepkovým múkam.

SkryťVypnúť reklamu

Pre človeka je to ďalšia skvelá potravina, pretože na náš organizmus pôsobí zásadito. Z prekysleného organizmu totiž pramenia mnohé choroby.

Pšeno sa dokonale hodí aj ako potrava pre deti, ťažko pracujúcich a rekonvalescentov. Obsahuje vitamíny skupiny B a spolu so železom pomáha ľuďom trpiacich na chudokrvnosť. Z ďalších minerálnych látok sa v pšene nachádza horčík, zinok meď a fosfor. Pôsobí upokojujúco na žalúdok, pankreas a slezinu.

FOTO


Stranu pripravil Miroslav Kubečka, kuchár a špičkový foodstylista


SkryťVypnúť reklamu

Najčítanejšie na SME

Komerčné články

  1. Zlaté vajcia nemusia byť od Fabergé
  2. Leto, ktoré musíš zažiť! - BACHLEDKA Ski & Sun
  3. CTP Slovakia sa blíži k miliónu m² prenajímateľnej plochy
  4. Ako mať skvelých ľudí, keď sa mnohí pozerajú za hranice?
  5. Expertka na profesijný rozvoj: Ľudia nechcú počuť, že bude dobre
  6. Zažite začiatkom mája divadelnú revoltu v Bratislave!
  7. Myslíte si, že plavby nie sú pre vás? Zrejme zmeníte názor
  8. Jeho technológie bežia, keď zlyhá všetko ostatné
  1. Leto, ktoré musíš zažiť! - BACHLEDKA Ski & Sun
  2. Slovensko oslávi víťazstvo nad fašizmom na letisku v Piešťanoch
  3. CTP Slovakia sa blíži k miliónu m² prenajímateľnej plochy
  4. Zlaté vajcia nemusia byť od Fabergé
  5. V Košiciach otvorili veľkoformátovú lekáreň Super Dr. Max
  6. Ako mať skvelých ľudí, keď sa mnohí pozerajú za hranice?
  7. Ako ročné obdobia menia pachy domácich miláčikov?
  8. Probiotiká nie sú len na trávenie
  1. Myslíte si, že plavby nie sú pre vás? Zrejme zmeníte názor 6 499
  2. Expertka na profesijný rozvoj: Ľudia nechcú počuť, že bude dobre 6 182
  3. Unikátny pôrod tenistky Jany Čepelovej v Kardiocentre AGEL 4 700
  4. V Košiciach otvorili veľkoformátovú lekáreň Super Dr. Max 3 808
  5. Jeho technológie bežia, keď zlyhá všetko ostatné 2 993
  6. CTP Slovakia sa blíži k miliónu m² prenajímateľnej plochy 2 597
  7. Ako mať skvelých ľudí, keď sa mnohí pozerajú za hranice? 1 778
  8. The Last of Us je späť. Oplatilo sa čakať dva roky? 1 496
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťZatvoriť reklamu