Proso

Neveril som, že jedlo z prosa môže byť také chutné. Ešte pred pár rokmi som ho mal len za krmivo pre andulky, no dnes je už všetko inak. Chutí výborne, no jeho najväčšia výhoda je v jeho vyváženej skladbe. Tuky, bielkoviny, cukry a vláknina sú v ideálnom

tipy a triky
n Ak do uvareného pšena pridáme paraorechy a hrozienka, dostaneme výbornú raňajkovú kašu. Dosladiť ju ešte môžeme trochou sirupu z agáve.
n Uvarené pšeno chutí výborne aj v recepte na tabbouleh, kde vymeníme kuskus za pšeno. Výborné aj pre ľtipy a triky n Ak do uvareného pšena pridáme paraorechy a hrozienka, dostaneme výbornú raňajkovú kašu. Dosladiť ju ešte môžeme trochou sirupu z agáve. n Uvarené pšeno chutí výborne aj v recepte na tabbouleh, kde vymeníme kuskus za pšeno. Výborné aj pre ľ

pomere. Zdroje o pôvode prosa sa rôznia. Jedni vravia o Ázii - Indii a Číne, iní o Južnej Amerike -Bolívii Kolumbii, Peru. Akokoľvek, zmienky o prose majú viac ako 6-tisíc rokov. Posvätným bolo pre Inkov, ktorí ho nazývali "matkou plodín". Počas kolonizácie Španielmi bolo proso pod hrozbou smrti zakázané pestovať. Tak sa snažili dobyvatelia strachom ovládnuť pôvodné obyvateľstvo. Našťastie sa to úplne nepodarilo a dnes si v Amerike začínajú uvedomovať výhody tejto potraviny.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Aj u nás v Európe sa proso hojne jedlo ako kaša alebo placky, postupne ho však vytlačila pšenica a zemiaky. Existujú ešte staré zvyky z dávnych čias na Morave, kde sa ako posledné jedlo na svadbe podáva koláč z pšena, teda lúpaného prosa, takzvaný jáhelník.

SkryťVypnúť reklamu

Rastlina, klas, semeno

Proso je príbuzné amarantu, patrí medzi trávy z čelade lipnicovitých. Býva jednoročné alebo ako trvalka. Dorastá až do 2,5-metrovej výšky. Kvety sú v klasoch. Je známych vyše tristo druhov. Rastie v trópoch, subtrópoch, ale aj v miernom pásme na suchších teplých stanovištiach až do výšky 4-tisíc metrov nad morom. U nás sa mu dobre darí vo vinohradníckych oblastiach. Rastlina sa vysieva v máji, pretože na klíčenie potrebuje teplotu nad 10 °C. Dozrieva v auguste až septembri. Z kláskov sa vymláti semeno prosa veľké asi 2 - 3 mm, ktoré sa po ošúpaní dá tepelne upravovať a konzumovať. Vtedy ho voláme pšeno.

Použitie

Proso ako drobná obilnina dobre nasáva vodu, takže po uvarení sa jeho objem asi strojnásobí. Hodí sa ako príloha k jedlám, namiesto kuskusu, po rozmačkaní je z neho výborná kaša nasladko alebo s cibuľkou naslano. Vhodné je aj do polievky, po sparení a usušení sa dá mlieť na múku, z ktorej sa robia placky alebo aj buchty. Alebo je možné ho pridávať k lepkovým múkam.

SkryťVypnúť reklamu

Pre človeka je to ďalšia skvelá potravina, pretože na náš organizmus pôsobí zásadito. Z prekysleného organizmu totiž pramenia mnohé choroby.

Pšeno sa dokonale hodí aj ako potrava pre deti, ťažko pracujúcich a rekonvalescentov. Obsahuje vitamíny skupiny B a spolu so železom pomáha ľuďom trpiacich na chudokrvnosť. Z ďalších minerálnych látok sa v pšene nachádza horčík, zinok meď a fosfor. Pôsobí upokojujúco na žalúdok, pankreas a slezinu.

FOTO


Stranu pripravil Miroslav Kubečka, kuchár a špičkový foodstylista


SkryťVypnúť reklamu

Najčítanejšie na SME

Komerčné články

  1. V Maroku sa za pár dní ocitnete v horách, púšti aj pri oceáne
  2. Hirošima (reportáž Johna Herseyho) v denníkoch SME a Korzár
  3. Top dopravné stavby, ktoré menia Bratislavu a okolie
  4. Domáce poistenie v dobe nárastu extrémov počasia a škôd
  5. Urobte krok k štúdiu, ktoré premení vašu vášeň na profesiu.
  6. Plač, krik, frustrácia. Rodičia opisujú, čo im pomohlo
  7. Toto je Balkán? Roky prehliadané Albánsko prekvapuje
  8. Ficova vláda extrémne zbrojí, u Kaliňáka kašlú na zákon
  1. Keď tankovaním získate viac než len plnú nádrž
  2. Hirošima (reportáž Johna Herseyho) v denníkoch SME a Korzár
  3. V Maroku sa za pár dní ocitnete v horách, púšti aj pri oceáne
  4. OTS: Stanovisko LESY SR k tvrdeniam politickej strany Demokrati
  5. Top dopravné stavby, ktoré menia Bratislavu a okolie
  6. Tento recept na svieže letné občerstvenie si nenechajte ujsť
  7. LESY SR si držia drevo doma: 99 % produkcie zostáva na Slovensku
  8. Soňa Müllerová: Po päťdesiatke som začala byť sama sebou
  1. Toto je Balkán? Roky prehliadané Albánsko prekvapuje 10 448
  2. Ficova vláda extrémne zbrojí, u Kaliňáka kašlú na zákon 9 452
  3. Plač, krik, frustrácia. Rodičia opisujú, čo im pomohlo 7 365
  4. Kam v auguste k moru? 4 tipy na last minute dovolenku 3 756
  5. Ako sa vyhnúť cukrovke 2. typu: Prvý krok urobte ešte dnes 3 273
  6. V Maroku sa za pár dní ocitnete v horách, púšti aj pri oceáne 3 141
  7. Top dopravné stavby, ktoré menia Bratislavu a okolie 2 768
  8. Hirošima (reportáž Johna Herseyho) v denníkoch SME a Korzár 1 757
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťZatvoriť reklamu