Jadran bude ­ aj s mäsom

Slovenskí dovolenkári sa nemusia báť, že sa ich tohtoročný pobyt pri mori v Chorvátsku predraží nečakanými výdavkami na stravu.

Turisti si naďalej môžu nosiť do Chorvátska potraviny vrátane mäsa a mlieka.Turisti si naďalej môžu nosiť do Chorvátska potraviny vrátane mäsa a mlieka. (Zdroj: ILUSTRAČNÉ – REUTERS)

BRATISLAVA. Turisti či dovolenkári z Európskej únie môžu cestovať do Chorvátska aj s mäsovými a mliečnymi výrobkami. Záhreb si zákaz ich dovozu rozmyslel. „Rokovania smerujú k tomu, že účinnosť zákazu bude posunutá,“ povedala Jadranka Bošnjak, radkyňa chorvátskeho veľvyslanectva v Bratislave. Nový dátum účinnosti zákazu však potvrdiť nevedela.

Zavážili protesty z Česka

Ako prvé informovalo o zrušení zákazu Chorvátske turistické združenie. Ako dôvod uviedlo reakcie, ktoré zákaz vyvolal.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Najväčšiu zásluhu na zrušení zákazu majú podľa Stanislava Macka, prezidenta Slovenskej asociácie cestovných kancelárií a agentúr, Česi.

SkryťVypnúť reklamu

„Prvý atak vyslali do Zahrebu Česi, my sme sa k nemu pripojili. Do istej miery sa ochranárske snahy Chorvátska dajú pochopiť, no chorvátska strana sa rýchlo zbadala,“ povedal Macko.

České pobúrenie nebral Záhreb na ľahkú váhu podľa Macka najmä preto, že Česi patria do skupiny štyroch štátov, odkiaľ do Chorvátska prichádza najviac dovolenkárov. Minulý rok tam dovolenkovalo viac ako 800­tisíc Čechov.

Varovanie zo strany českých cestovných agentúr, že klienti hneď v prvých dňoch po zavedení zákazu zrušili až 10 percent objednaných pobytov, preto zaúčinkovalo.

Slováci pobyty nerušili

Slovenské cestovné agentúry naopak rušenie pobytov v Chorvátsku nezaznamenali. Podľa Macka by zákaz mohol odradiť skôr individuálnych dovolenkárov, ktorí necestujú organizovane. Tých je viac ako klientov cestovných kancelárií. Minulý rok dovolenkovalo v Chorvátsku 280­tisíc Slovákov.

SkryťVypnúť reklamu

Medzi Čechmi a Slovákmi je v porovnaní s turistami z Nemecka, Talianska či zo Slovinska vyššie percento tých, ktorí si na dovolenku prinesú zásoby potravín z domu. Extrémom medzi nimi sú vraj práve dovolenkári z Česka, ktorí si so sebou privezú ešte aj obľúbené pivo.

Rodiny môžu ušetriť tisíce korún

Štvorčlenná rodina, ktorá si na dovolenku v Chorvátsku pribalí potraviny, môže ušetriť aj niekoľko tisíc korún. Za hlavné jedlo v reštaurácii zaplatí hosť na chorvátskom pobreží v prepočte okolo tristo korún. Ak si teda rodina pripraví večeru či obed z prinesených surovín počas pobytu sedemkrát, ušetrí približne 10­tisíc korún. Ak by sa však alternatívou k reštaurácii stala príprava jedla zo surovín nakúpených v Chorvátsku, rozdiel sa výrazne zníži. Potraviny v obchodoch sú síce drahšie ako na Slovensku, nie však dramaticky.

SkryťVypnúť reklamu

Okrem paštét, salám či mlieka v škatuliach si dovolenkári nosievajú aj sterilizované pečené mäso, ktoré aj v teple vydrží niekoľko dní a rodine zabezpečí plnohodnotný obed.

Dovolenkári si tiež zvyknú pribaliť ovocné sirupy či olej, ktorý je v Chorvátsku v porovnaní so Slovenskom drahý.

„Paštikári“ Chorvátom pomohli

Podľa Chorvátov počet tak­zvaných „paštikárov“ klesá a počuť tiež hlasy, že domáci by sa na nich nemali pozerať cez prsty. Práve oni totiž Chorvátsku pomohli, keď chodili na dovolenku k Jadranu aj po občianskej vojne. Dovolenkári zo západnej Európy sa vtedy Chorvátsku otočili chrbtom.

Na dovolenkárov sýtiacich sa vlastnými surovinami sa však chorvátski podnikatelia nepozerajú radi. Pobrežie totiž žije z cestovného ruchu.

SkryťVypnúť reklamu

Práve snaha zvýšiť tržby majiteľov reštaurácií stála za rozhodnutím Chorvátska zakázať dovoz mäsa a mlieč­nych výrobkov. Proti sa však ozvali hotelieri, ktorí sa zľakli, že dovolenkári odvolajú svoje pobyty a do Chorvátska nepricestujú.

Koniec koncov práve oni im ponúkajú apartmány s vlastnou kuchynkou, ktoré sú predurčené práve na prípravu jedál z vlastných surovín.

Autor: Michal Petruška

SkryťVypnúť reklamu

Najčítanejšie na SME

Komerčné články

  1. Finančná gramotnosť? Väčšina netuší, čo by sa stalo, keby zomrel ich partner
  2. Sedemnásť hotelov pre rodiny s deťmi, kde si oddych užijú všetci
  3. Nový symbol Bratislavy je hotový. Pozreli sme sa, ako vyzerá
  4. Pozrite sa na prvú zastávku vytvorenú 3D tlačou
  5. Fakulta managementu UK - možnosť štúdia vo svetových jazykoch
  6. Kde najradšej nakupujeme potraviny? Toto je srdcovka Slovákov
  7. Ako premeniť 50 € mesačne na desiatky tisíc – VELTY portfóliá
  8. Egypt na maximum: Porovnali sme 4 obľúbené letoviská
  1. Sedemnásť hotelov pre rodiny s deťmi, kde si oddych užijú všetci
  2. Študenti sa učili od najlepších šéfkuchárov na Slovensku
  3. Fakulta managementu UK - možnosť štúdia vo svetových jazykoch
  4. Pozrite sa na prvú zastávku vytvorenú 3D tlačou
  5. Nový symbol Bratislavy je hotový. Pozreli sme sa, ako vyzerá
  6. Riaditeľ Budvaru: Ľudia poznajú rozdiel. Poctivý ležiak chce čas
  7. Kde najradšej nakupujeme potraviny? Toto je srdcovka Slovákov
  8. Najlepšia odmena za vysvedčenie? Kniha
  1. Nový symbol Bratislavy je hotový. Pozreli sme sa, ako vyzerá 19 480
  2. Egypt na maximum: Porovnali sme 4 obľúbené letoviská 10 456
  3. Čo by ste robili, keby ste zo dňa na deň prišli o prácu? 8 767
  4. Kde najradšej nakupujeme potraviny? Toto je srdcovka Slovákov 8 528
  5. Až 37 % vodičov škodí motoru. Riešenie je prekvapivo ľahké 7 629
  6. Zaslúžený oddych. Luxus hotelov pre dospelých začína pokojom 6 464
  7. Nenápadná, ale výnimočná: Slovenská tyčinka s rodinným príbehom 6 429
  8. Pozrite sa na prvú zastávku vytvorenú 3D tlačou 5 076
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťZatvoriť reklamu