Gastrolístok musí mať cenu najmenej 74 korún

Živnostníci si na druhý polrok môžu kúpiť drahšie gastrolístky. Výdavky si dajú do nákladov.

BRATISLAVA. Ľudia, ktorým zamestnávateľ neposkytuje stravu, aj živnostníci si môžu dopriať drahší obed. Najnižšiu povolenú hodnotu takzvaného gastrolístka štát opäť zvýšil.

Od 1. júna platí, že na jedno hlavné jedlo, ktoré nezabezpečuje zamestnávateľ, zamestnancovi patrí najmenej 74 korún. Zmena vyplýva z nového opatrenia o výške stravného pri pracovných cestách, ktoré v máji vydalo ministerstvo práce.

Gastrolístok musí mať hodnotu najmenej 75 percent stravného pri ceste dlhej 5 až 12 hodín. Stravné ministerstvo zvýšilo z 89 na 98 korún, a tak sa automaticky zvýšila i cena gastrolístka.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

SkryťVypnúť reklamu

„Dôvodom je vývoj cien jedál a nealkoholických nápojov v reštauračnom stravovaní,“ napísalo ministerstvo.

Zvýšenie stravného môžu využiť aj živnostníci, ktorí si gastrolístky kupujú, aby si ich mohli dať do nákladov.

Hovorkyňa daňového riaditeľstva Iveta Adamíková potvrdila, že na druhý polrok si živnostník môže kúpiť až 98-korunové gastrolístky. Pri budúcom daňovom priznaní musí výdavky na stravovacie poukáž­k­y pre­ukázať dokladom o nákupe.

Do nákladov si ich živnostník nemôže dať, ak je súčasne zamestnaný, pretože vtedy mu zamestnávateľ musí prispievať na stravovanie podľa Zákonníka práce, pripomína Adamíková.

Niektorí zamestnávatelia sú proti príspevkom na stravu. Jozef Orgonáš, generálny sekretár Zväzu obchodu a cestovného ruchu, nedávno povedal, že zvýšenie stravného „zbytočne zaťaží náklady firiem“, aj keď si časť takýchto výdavkov môžu dať do nákladov.

SkryťVypnúť reklamu

Barbora Petrová z mediálneho oddelenia ministerstva reagovala, že z výšky stravného „sa odvádza len minimálna hodnota stravnej poukážky“, takže náklady sa môžu zvýšiť len tým, ktorí ešte pred mesiacom poskytovali najlacnejšie 67-korunové gastrolístky.

Mnohé firmy dávajú zamestnancom gastrolístky vo vyššej hodnote. Tých sa zmena nedotkla.

SkryťVypnúť reklamu

Najčítanejšie na SME

Komerčné články

  1. Leto, ktoré musíš zažiť! - BACHLEDKA Ski & Sun
  2. CTP Slovakia sa blíži k miliónu m² prenajímateľnej plochy
  3. Ako mať skvelých ľudí, keď sa mnohí pozerajú za hranice?
  4. Expertka na profesijný rozvoj: Ľudia nechcú počuť, že bude dobre
  5. Zažite začiatkom mája divadelnú revoltu v Bratislave!
  6. Myslíte si, že plavby nie sú pre vás? Zrejme zmeníte názor
  7. Jeho technológie bežia, keď zlyhá všetko ostatné
  8. Wolt Stars 2025: Najviac cien získali prevádzky v Bratislave
  1. Leto, ktoré musíš zažiť! - BACHLEDKA Ski & Sun
  2. Slovensko oslávi víťazstvo nad fašizmom na letisku v Piešťanoch
  3. CTP Slovakia sa blíži k miliónu m² prenajímateľnej plochy
  4. Zlaté vajcia nemusia byť od Fabergé
  5. V Košiciach otvorili veľkoformátovú lekáreň Super Dr. Max
  6. Ako mať skvelých ľudí, keď sa mnohí pozerajú za hranice?
  7. Ako ročné obdobia menia pachy domácich miláčikov?
  8. Probiotiká nie sú len na trávenie
  1. Myslíte si, že plavby nie sú pre vás? Zrejme zmeníte názor 6 639
  2. Expertka na profesijný rozvoj: Ľudia nechcú počuť, že bude dobre 6 397
  3. Unikátny pôrod tenistky Jany Čepelovej v Kardiocentre AGEL 4 727
  4. V Košiciach otvorili veľkoformátovú lekáreň Super Dr. Max 4 236
  5. CTP Slovakia sa blíži k miliónu m² prenajímateľnej plochy 3 397
  6. Jeho technológie bežia, keď zlyhá všetko ostatné 2 752
  7. Ako mať skvelých ľudí, keď sa mnohí pozerajú za hranice? 1 923
  8. The Last of Us je späť. Oplatilo sa čakať dva roky? 1 305
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťZatvoriť reklamu