BRATISLAVA. Ľudia, ktorým zamestnávateľ neposkytuje stravu, aj živnostníci si môžu dopriať drahší obed. Najnižšiu povolenú hodnotu takzvaného gastrolístka štát opäť zvýšil.
Od 1. júna platí, že na jedno hlavné jedlo, ktoré nezabezpečuje zamestnávateľ, zamestnancovi patrí najmenej 74 korún. Zmena vyplýva z nového opatrenia o výške stravného pri pracovných cestách, ktoré v máji vydalo ministerstvo práce.
Gastrolístok musí mať hodnotu najmenej 75 percent stravného pri ceste dlhej 5 až 12 hodín. Stravné ministerstvo zvýšilo z 89 na 98 korún, a tak sa automaticky zvýšila i cena gastrolístka.
„Dôvodom je vývoj cien jedál a nealkoholických nápojov v reštauračnom stravovaní,“ napísalo ministerstvo.
Zvýšenie stravného môžu využiť aj živnostníci, ktorí si gastrolístky kupujú, aby si ich mohli dať do nákladov.
Hovorkyňa daňového riaditeľstva Iveta Adamíková potvrdila, že na druhý polrok si živnostník môže kúpiť až 98-korunové gastrolístky. Pri budúcom daňovom priznaní musí výdavky na stravovacie poukážky preukázať dokladom o nákupe.
Do nákladov si ich živnostník nemôže dať, ak je súčasne zamestnaný, pretože vtedy mu zamestnávateľ musí prispievať na stravovanie podľa Zákonníka práce, pripomína Adamíková.
Niektorí zamestnávatelia sú proti príspevkom na stravu. Jozef Orgonáš, generálny sekretár Zväzu obchodu a cestovného ruchu, nedávno povedal, že zvýšenie stravného „zbytočne zaťaží náklady firiem“, aj keď si časť takýchto výdavkov môžu dať do nákladov.
Barbora Petrová z mediálneho oddelenia ministerstva reagovala, že z výšky stravného „sa odvádza len minimálna hodnota stravnej poukážky“, takže náklady sa môžu zvýšiť len tým, ktorí ešte pred mesiacom poskytovali najlacnejšie 67-korunové gastrolístky.
Mnohé firmy dávajú zamestnancom gastrolístky vo vyššej hodnote. Tých sa zmena nedotkla.